Varsta si conceptia - ceasul biologic

©

Autor:

Varsta si conceptia - ceasul biologic
Pentru multe cupluri, ticaitul ceasului biologic nu se armonizeaza intodeauna cu planurile si pregatirile celor ce isi doresc totusi sa devina parinti, insa nu gasesc niciodata momentul potrivit.

Ce reprezinta ceasul biologic?

Ceasul biologic reprezinta in primul rand un mecansim intern al organismului care controleaza peridiocitatea desfasurarii numeroaselor functii si activitati interne, cum ar fi schimbarile metabolice, ciclurile de odihna (ciclul cicardian – un ciclu de 24 de ore in desfasurarea proceselor biochimice, fizice si comportamentale ale unor entitati vii) etc.
Desi termenul de ceas biologic se refera la ciclul de functionare a tuturor proceselor ereditare, este folosit cele mai frecvent ca si metoda de marcare a abilitatii femeii de a concepe/naste (generarea hormonilor, procesele hormonale, de la pubertate pana la menopauza), descriind procesele din interiorul corpului ce sunt subiectul acestui ritm intern - pierderea fertilitatii o data cu inaintarea in varsta.

Cum "citesti" ceasul biologic ?

Pentru cei mai multi ceasul biologic reprezinta pretextul de a discuta despre posibilitatea de a deveni parinte. Atunci cand diverse discutii legate de aceasta posibilitate, planuri, preocupari din ce in ce mai frecvente pentru diverse aspecte ale conceptiei si preconceptiei sunt scoase in evidenta de unul din membrii cuplului – este momentul sa va ascultati ceasul biologic si sa stiti sa-l "cititi". In timp ce pentru unii ceasul biologic ii atentioneaza fie prin crampele musculare din perioadele de ovulatie (femei), fie sentimente materne/ paterne fata de copii necunoscuti, altii simt dorinta puternica de a avea un copil.
Tinerii optimisti, ce-si doresc sa isi insuseasca aceasta atributiune placuta dar dificila, adesea celebreaza angajamentul pe care si-l iau unul fata de celalalt prin conceptia unui copil. Altii cred ca un copil le va salva relatia, viata. Interpretarea nevoilor si dorintelor personale, ale asteptarilor te ajuta sa-ti "citesti" ceasul biologic.
In ciuda receptarii anumitor semnale de la ceasul vostru biologic, tinerii tind sa le ignore in special datorita lipsei sprijinului financiar necesar conceptiei si cresterii unui copil- principalul motiv pentru care cuplurile nu cad de acord asupra momentului potrivit pentru a concepe sau adopta. Stresul si lipsa sigurantei finaciare sunt cele mai puternice "contraceptive", iar timpul trece in defavorarea voastra.

Ceasul biologic feminin

Pentru femei, fiecare aniversare, fiecare menstra inseamana o noua reamintire a trecerii timpului si a ceasului biologic ce ii contorizeaza ritmul biologic si abilitatea de a avea copii. Insa in afara acestui ceas biologic exista si un ritm biologic general ce va seteaza ritmurile biologice zilnice - iar acesta poate fi setat pe maximum de fertilitate.
Aceste rimuri biologice zilnice – momente in care anumite dorinte, nevoi isi fac aparitia in mod regulat: senzatia de oboseala, impulsul de face exercitii fizice sau de a face sex. Acest mic ceas intern, localizat la nivelul hipotalamusului, regularizeaza bataile inimii si temperatura corporala, senzatiile si starile de dispozitie, precum si dorinta sexuala si productia de hormoni – deci influenteaza si abilitatea femeii de a ramane insarcinata.

Criterii de "citire" a ceasului biologic

Cronometrul ovulului

Desi pare de necrezut, ceasul biologic al femeii isi incepe activitatea inca inainte de nastere. La o varsta de doar 20 de saptamani (in pantecele mamei), fetusul feminin detine aproximativ 7 milioane de ovule, insa pana in momentul nasterii acest numar scade la 1-2 milioane pentru ca in urmatorii 35-40 de ani de viata femeia sa elimine o parte din aceste ovule prin procesul de ovulatie. Restul de ovule se degenereaza si mor gradual pana cand femeia intra la menopazua in jurul varstei de 50 de ani.
Conform datelor Societatii Americane de Medicina Reproductiva o femeie sanatoasa, de 30 de ani, are 20 % sanse intr-o luna sa devina insarcinata, in timp ce o femeie de 40 de ani are doar 5% sanse intr-o luna de a ramane insarcinata. Desi varsta pare un factor decisiv in aprecierea fertilitatii feminine, exista si alti factori care influenteaza rezerva ovariana pentru conceptie.
Femeile se nasc cu un numar finit de ovule (ovocite), numar ce difera de la o femeie la alta, si in fiecare luna in timpul ciclului menstrual aproximativ 1.000 de ovule se maturizeaza si doar unul are sanasa sa fie fertilizat de un spermatozoid.

Evaluarea rezervei ovariene (rezerva de ovocite)

Pentru a putea concepe, hormonul de stimulare foliculara (FSH) trebuie sa declanseze dezvoltarea celulelor foliculare in ovarele ce contin ovule imature. Acestea ovule se maturizeaza in procesul numit ovulatie si circula prin tuburile fallopiene, catre uter. Daca un ovul este fecundat de un spermatozoid in aceasta traversare, acesta se va atasa de peretele uterin si se va "fixa" astfel sarcina.
Cu cat femeia are mai multe ovule in ovare si cu cat calitatea acestora este mai ridicata (nu a inceput procesul de degenerare si nu au suferit diformitati) cu atat mai mari sunt sansele de a concepe. Pentru a evalua rezerva de ovule a femeii sunt necesare o serie de teste de sange: nivelul FSH, CCCT (Clomiphene Citrate Challenge Test), Inhibin B.
Volumul ovarian poate reflecta numarul de foliculi ramasi in ovare si astfel poate fi evalua rezerva ovariana precum si varsta reproductiva. Volumul ovarian (marimea conform celor 3 dimensiuni) poate fi masurat cu ajutorul unei sonograme transvaginale (ultrasunete) cu sonda vaginala. Concluzia sonogramelor: ovarele mici cu un numar mic de foliculi sunt corelate cu o rezerva ovariana mica, in timp ce ovarele mai mari cu un numar mare de foliculi sunt corelate cu o rezerva ovariana mare (rezerva de ovocite mare).

Ovulele si degenerarea cu varsta

Ovocitele din ovare descresc ca numar odata cu inaintarea in varsta:
* * * intre 18-30 de ani – raman aproximativ 80% si reprezinta nivelul optim al fertilitatii;
* * * intre 31-37 de ani - aproximativ 66% si rata de fertilitate capata un trend descendent;
* * * intre 38-41 de ani - 33% iar infertilitatea creste cu rata cea mai mare.
* * * intre 41-50 de ani - 6, 66% si atingeti punctul final al fertilitatii dvs.

Riscul de infertilitate feminina si varsta

* * * sfarsitul anilor 20 – inceputul de 3084% dintre femei sunt fertile;
* * * mijlocul varstei de 30 de ani – 39 – trei sferturi de femei sunt fertile;
* * * pana la atingerea varstei de 40 de ani 50% dintre femei devin infertile.

Aceste date privind fertilitatea feminina si riscurile asociate varstei au fost evaluate in cazul unui cuplu sanatos din punct de vedere medical. Pe masura ce imbatraniti insa anumite functii ale corpului se deterioreaza, apare riscul malfunctionarii organelor reproductive, afectiuni precum endometrioza (prezenta de tesut cicatricial uterin in afara zonelor normale, cum ar fi trompele terine) si fibrom uterin (masa celulara ce se dezvolta la nivelul uterului).

Ceasul biologic masculin

Ceasul biologic masculin exista, insa este un subiect tabu, comparativ cu cel de infertilitate feminina, aceasta se datoreaza in special mandriei, orgoliului masculin, de a recunoaste sau accepta ca sperma sa si-a pierdut din calitati de-a lungul timpului sau datorita unor factori nocivi, si a a legaturii stranse existente intre virilitate si masculinitate.
Ceasul biologic masculin influenteaza nivelul de hormoni de la nivelul organismului, fertilitate si calitatea genetica a spermei. Pentru intelegerea deplina insa a acestor fenomene este necesara o aprofundare a mecanismelor celulare si biochimice testiculare in urma imbatranirii, pentru a putea stabili ce metode de resetare a ceasului biologic ar exista, pentru a castiga timp.

Ceasul biologic masculin este condus de testosteron, hormonul sexual masculin. Scaderea nivelului de testosteron poate conduce la cresterea in greutate, cresterea nivelului de estrogen si diminuarea productiei viitoare de testosteron in corp. Cresterea in greutate (in special la nivelul trunchiului, abdomenului) conduce la boli cardiace, diminuarea fluxului sangvin si astfel pot aparea disfunctiile erectile.
Barbatii continua sa produca sperma toata viata (asa se explica trendul de tati de 70, 80, 90 de ani), insa ceea ce afecteaza ceasul biologic este cantitatea, motilitatea (capacitatea anumitor organe de a efectua miscari) si calitatea spermei. Barbatii cu varsta cuprinsa intre 30- 50 de ani se confrunta cu o diminuare cu 30% a volumului de sperma produs, iar in termeni de motilitate isi pierde 37% din capacitati.
Calitatea spermei este foarte importanta nu doar pentru procesul de conceptie ci si pentru conceperea unui fetus viabil. Sperma al carei ADN a suferit modificari sau diforma, alterata genetic, cauzeaza defecte congenitale fetusilor. Din acest punct de vedere barbatii mai in varsta produc sperma cu o diformitate de 5 ori mai mare decat barbatii tineri (20% daune in jurul varstei de 35 de ani, comparativ cu doar 5% la 25 de ani).

Fertilitatea masculina intra in declin in jurul varstei de 24-25 de ani. Iar sansele de conceptie intr-un timp de 6 luni de la decizie si neprotejarea impotriva sarcinii in timpul actelor sexuale scad cu 2% pe an peste aceasta varsta.
Cercetarile in domeniul embriologiei au relevat faptul ca pe masura ce babratul imbatraneste, se acumuleaza o serie de defecte genetice in spermatozoizi. La barbatii tineri pagubele sunt insa minore si pot fi remediate in interiorul ovulului fertilizat, insa la barbatii mai in varsta cantitatea de ADN ce a suferit pagube este mult mai mare si depaseste capacitatea mecanismelor naturale de reparatie ale organismului uman.
Cantitatea de sperma scade mai mult in jurul varstei de 35 de ani, ceea ce inseamna sanse mai putine de fertilizare a unui ovul iar sarcinile rezultate sunt expuse unui risc mai mare de pierdere. Gradual spermatozoizii isi pierd viteza, motilitatea, acuratetea ceea ce inseamna din nou reducerea sanselor de fertilizare.

Exista numite boli rare si malformatii asociate cu conceptia unui copil cu un barbat in varsta: barbatii peste 40 de ani au un risc mai mare de a concepe un copil cu autism, schizofrenie, piticism, defecte cardiace, dimorfism cranio-facial, epilepsie, cancer, sindrom Down. De asemenea varsta paterna poate fi asociata si cu un nivel de inteligenta scazut al copilului, un risc mai mare de dezvoltare a cancerului mamar si scurtarea duratei de viata (conceptia unui copil de sex feminin de catre un barbat de peste 45 de ani).

Riscul de pierdere a sarcinii partenerei si varsta barbatului (Societatea Europeana de Reproductie Umana si Embriologie) :
- 17% pentru un barbat cu varsta peste 34 de ani;
- 20% - pentru un barbat cu varsta cuprinsa intre 35-39 de ani;
- peste 32% daca barbatul are peste 44 de ani.

Ceasul biologic masculin afecteaza durata de conceptie a unui cuplu
- femeilor peste 45 de ani, ale caror parteneri au peste 45 de ani le este necesar un timp de 5 ori mai lung pentru realizarea conceptiei decat celor de aceeasi categorie de varsta si cu parteneri cu varsta de 25 de ani (studiu publicat in jurnalul "Fertilitatea si Sterilitatea") - timpul necesar conceptiei este de 4-5 ori mai mare independent de varsta femeii;
- sansele de a concepe intr-o perioada de 6 luni scad cu 2% in fiecare an dupa depasirea varstei de 25 de ani (conform unui studiu publicat in jurnalul "Reproducerea Umana"), iar sansele de conceptie in 12 luni scade cu 3% in fiecare an;
- femeile ale caror parteneri sunt cu pana la 5 ani mai in varsta decat ele au mai putin sanse de conceptie decat cele care au parteneri de aceeasi varsta cu ele.

Diferente dintre ceasul biologic feminin si ceasul biologic masculin

- barbatii (in general) nu resimt aceeasi dorinta arzatoare si nu au acelasi simt al presiunii conceptiei (femeilor ciclul menstrual le reaminteste lunar ca perioada lor fertila intra pe un trend descendent) ;
- barbatii resimt mai degraba presiunea de a "alimenta" de a asigura viitorul familiei, in timp ce femeile simt presiunea de a concepe pentru constituirea unei familii;
- nivelul de estrogen al femeii scade mai repede decat nivelul de testosteron la barbati: de la o anumita varsta scaderea nivelului de estrogen la femei este ireversibila (dupa 35 de ani), in timp ce la barbati nivelul testosteronului incepe sa scada de la 25 de ani, insa intr-un ritm mult mai lent;
- in timp ce la femei se instaleaza menopauza (este intrerupt procesul de ovulatie) , la barbati andropauza (totalitatea schimbarilor fiziologice si psihologice determinate de scaderea productiei de androngeni- hormoni sexuali masculini) nu este marcata de intreruperea procesului de generare a spermei.

Similitudini intre ceasul biologic feminin si ceasul biologic masculin

Atat pentru femei cat si pentru babrati inaintarea in varsta inseamna o diminuare a productiei hormonilor sexuali specifici (estrogen, testosteron) ce genereaza un declin al fertilitatii si riscuri mai mari de concepere a unui copil cu defecte genetice.
Doar pentru ca barbatul poate produce sperma, nu inseamna insa ca aceasta va fi de buna calitate: volumul, motilitatea si calitatea spermei intra in declin.

Ceasul biologic corporal dicteaza inconstient fiecarui individ (de gen feminin sau masculin) cand sa faca sex pentru a concepe. Conform unor studii ale Universitatii Modena, Italia, barbatii produc mai multa sperma dupa-amiaza, iar libidoul are un nivel crescut seara, in timp ce procesul de ovualtie se declanseaza la miezul noptii.
Este mai intelept din partea unui cuplu sa inceapa procesul de conceptie in jurul varstei de 20-30 de ani pentru a evita eventualele neplaceri cauzate de stres, infertilitate, defecte congenitale etc.

Insa daca amanarea acestui moment al conceptiei are motive obiective (lipsa unui partener, instabilitate emotionala, financiara, etc) exista si o a doua sansa: din fericire exista anumite metode de resetare a acestui ceas biologic pentru a va prelungi perioada fertila: invatati sa profitati de ritmurile propriului corp pentru a va amplifica performanta sexuala si placerea. Resetati-va ceasurile biologice pentru un maxim de fertilitate ce va accelera conceptia.

Data actualizare: 06-10-2011 | creare: 27-04-2010 | Vizite: 39117
Bibliografie
Dati ceasul biologic inapoi -link:
https://www.pregnancytoday.com/articles/preconception/turn-back-the-biological-clock-5818/3/

Ceasul biologic -link:
https://www.answers.com/topic/biological-clock

Ceasul biologic incepe sa ticaie la 20 de ani -link:
https://curezone.com/art/read.asp?ID=140&db=1&C0=1

Si barbatii au ceas biologic -link:
https://news.bbc.co.uk/2/hi/health/859675.stm

Beating The Biological Clock -link:
https://www.fertilityfactor.com/beating-the-biological-clock.html

Cat de repede ticaie gestul dvs biologic -link:
https://pregnancyandbaby.sheknows.com/pregnancy/baby/How-fast-is-your-biological-clock-ticking-3790.htm

Este timpul pentru un copil? -link:
https://www.preconception.com/articles/considering-pregnancy/is-it-baby-time-4055/

Fertilitatea si celalalte ceasuri biologice -link:
https://www.conceiveonline.com/fertility-basics/biological-clock-for-reproduction/

Cum sa concepeti un copil intelegand mecanismul de functionare al ceasului biologic -link:
https://www.ehow.com/how_5131126_pregnant-understading-fertility-biological-clock.html

Verifica-ti ceasul biologic -link:
https://www.pregnancy.org/article/checking-biological-clock

Pentru barbati - atentie , ceasul biologic care ticaie nu este al partenerei -link:
https://themalebiologicalclock.blogspot.com/

Exista ceas biologic la barbati? -link:
https://www.pregnancyetc.com/is-there-a-male-biological-clock.htm

Si barbatii au ceas biologic -link:
https://blogs.discovermagazine.com/80beats/2008/07/07/men-have-a-biological-clock-too/

Ceasul biologic masculin -link:
https://www.harryfisch.com/the-male-biological-clock.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este cea mai potrivită vârstă pentru a avea un copil?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum