Velocimetria Doppler

©

Autor: Redacția ROmedic

Principiul velocimetriei Doppler

Velocimetria Doppler permite masurarea neinvaziva a vitezei de curgere a singelui in artere.

Metoda de masurare se bazeaza pe reflexia ultrasunetelor de catre hematiile circulante. Un flux de ultrasunte de frecventa F care atinge o hematie care circula cu viteza V in artera sufera o modificare de frecventa D F, denumit decalaj Doppler.

Acest decalaj este proportional cu viteza hematiei si cu unghiul de incidenta j al fascicolului de ultrasunete cu directia de curgere a singelui:

D F F

--------- = 2 x ------ cos j,

F K

unde K este o constanta care reprezinta viteza de propagare a ultrasunetelor in tesuturile umane si este egala cu 1540 metri / sec.

Parametri investigati

a. Inregistrarea bidimensionala a vitezei sanguine

Este asigurata prin utilizarea in sonda exploratoare a doi traductori plasati in unghi de 120 grade; viteza poate fi descompusa pe doua axe in V1 si V2 care reprezinta directia de emisie a ultrasunetelor a fiecarui traductor. O analiza geometrica simpla permite fixarea unghiului de incidenta a celor doua fascicole la 60 grade. In acest caz cele doua viteze obtinute de fiecare traductor sint egale intre ele.

Cunoasterea precisa a valorii unghiului de incidenta a ultrasunetelor este necesara pentru masurarea vitezei prin efect Doppler (efectul Doppler este proportional cu cosinusul acestui unghi). Precizia de masurare poate fi in continuare ameliorata prin plasarea stereotaxica a traductorului la nivelul arterei de explorat.

 

b. Determinarea diametrului si debitului arterial

Acest aparat este unicul care permite masurarea in acelasi timp a calibrului arterial (diametru) si viteza de curgere a singelui. Debitul arterial poate fi masurat aplicind formula: S = p D 2 / 4, care asimileaza artera cu un cilindru.

 

c. Determinarea vitezei fluxului sanguin si a debitului

Inregistrarea la nivelul arterei transverse apare ca o succesiune de viteze ale diferitelor straturi de singe care circula prin interiorul arterei. Ansamblul lor ia o forma parabolica, ceea ce semnifica faptul ca singele circula cu viteza mai mare spre centrul vasului. Se poate calcula si o viteza sectionala (Vs), adivca viteza globala a intregii coloane de singe.

Debitul se calculeaza dupa formula: Q = p D 2 x Vs / 4.


Data actualizare: 28-04-2009 | creare: 06-01-2007 | Vizite: 9744
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!