Venezuela înregistrează cea mai mare creştere a cazurilor de malarie din întreaga lume (raport OMS)

Data publicării: 25-04-2018

Venezuela înregistrează cea mai mare creştere a cazurilor de malarie din întreaga lume, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care se teme nu doar pentru consecinţele interne cât şi pentru extinderea bolii în ţările învecinate care primesc refugiaţi venezueleni, relatează marţi EFE.

"Cazurile din Venezuela ne preocupă semnificativ. Cazurile de malarie sunt în creştere în mod îngrijorător din cauza scăderii drastice a campaniilor antipaludism desfăşurate în ţară", a declarat într-o conferinţă de presă Pedro Alonso, directorul programului împotriva malariei al OMS.

Specialistul a reamintit că în prima campanie de eradicare a bolii din anii 1950-60, Venezuela s-a remarcat ca prima ţară în eradicarea paludismului în ample zone ale teritoriului. "Acum avem o creştere de aproape jumătate de milion de cazuri pe an. Cea mai mare înregistrată în întreaga lume", a subliniat expertul OMS.

Oficial, în 2016, Venezuela a raportat 245.000 cazuri şi un deces, în condiţiile în care OMS a estimat numărul lor real la cel puţin 300.000 şi 280 de decese. Pentru 2017, OMS estimează cel puţin 406.000 cazuri, un număr greu de verificat având în vedere sistemul epidemiologic al acestei ţări în prezent foarte precar.

Alonso a declarat că OMS, prin biroul său regional, Organizaţia Panamericană a Sănătăţii (OPS), colaborează intens cu guvernul local pentru a uşura condiţiile cu care se confruntă ţara. OPS oferă de asemenea Venezuelei medicamente antipaludism, tratamente preventive sau plase de ţânţari impregnate cu insecticid.

El a avertizat că la pericolul de îmbolnăvire este expusă nu doar populaţia ţării, ci şi cei care aleg să plece din cauza condiţiilor grele de trai în ţări limitrofe ca Brazilia, Columbia, Ecuador sau în alte ţări. Prin urmare, expertul OMS a făcut apel ţărilor vecine "să asigure o diagnosticare rapidă şi un tratament adecvat şi gratis tuturor celor care se adresează centrelor medicale".

Pe de altă parte, Alonso a precizat că deşi în cifre absolute cazurile de paludism au crescut în America Latina, în general regiunea se află pe un drum bun şi că boala este controlată în majoritatea ţărilor, cu excepţia Venezuelei.

El a evocat şi nouă cazuri în Columbia, în zonele abandonate de membrii de gherilă demobilizaţi şi unde înainte nu s-au realizat controale epidemiologice, sau focare izolate în Brazilia şi Ecuador.

Aproximativ 216 milioane de persoane din 91 de ţări ale lumii au contractat malarie în 2016, boală care a provocat 445. 000 de decese, cu o creştere a mortalităţii de 90 la sută în Africa sub-sahariană, potrivit expertului OMS.
Sursa: Agerpres, 25-04-2018, Vizualizari 327
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.