Viorel Huşanu (Sanitas), despre proiectul Legii salarizării unitare: Sunt foarte multe scăpări în continuare

Data publicării: 26-04-2017

Preşedintele Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, atrage atenţia asupra faptului că în continuare în proiectul Legii salarizării unitare pentru sectorul bugetar sunt foarte multe 'scăpări', un exemplu fiind diferenţele salariale între categoriile profesionale medicale foarte mari, de circa 10.000 de lei.

"Sunt foarte multe scăpări şi nu înţeleg de ce în perioada asta, cât a fost făcută publică (Legea salarizării - n. r.) şi înainte de ziua de ieri, când au depus-o în Parlament, nu le-au corectat. Asta e întrebarea mea, pentru că am semnalat anumite nereguli şi puteau să le corecteze, dacă aveau voinţă politică, să le depună în Parlament deja corectate, dar, probabil, nu s-a vrut, iar atunci rămâne aceeaşi idee a mea, că nu e ok. Diferenţa între categoriile profesionale este în continuare foarte mare, adică între medic şi asistentul medical este de 100 de milioane de lei vechi (10.000 de lei), deci medicul are 12-13-14.000 de lei, asistentul medical are 4.000 de lei. Diferenţa între asistent şi infirmier este de doar 500 de lei, adică nu îmi pare ok, trebuia păstrat un echilibru", a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Sanitas Bucureşti.

De asemenea, acesta susţine că tinerii absolvenţi de liceu nu vor mai fi tentaţi să urmeze cursurile unei facultăţi sau a unei postliceale în domeniul sanitar din cauza diferenţelor salariale.

"Trebuia păstrat un echilibru, pentru că ce tentaţie mai ai tu, proaspăt absolvent de şcoală, să faci o facultate sau o postliceală de asistent medical, ca să ai salariu de 4.000 de lei. Nu mai bine rămâi cu studii medii? Rămâi infirmier şi ai 3.900 (de lei - n. r.). De aia spun că nu ştiu cum au gândit-o. De ce ai face tu, proaspăt absolvent de liceu, o facultate de asistenţi medicali, care durează şi aia patru ani de zile şi nu ai face una de medicină, pentru că diferenţa, v-am spus, este de 10.000 de lei? Nu îmi pare ok şi am depus amendamente. Nu s-a ţinut cont de ele", a mai spus Huşanu.

Totodată, liderul sindical a precizat că mai mulţi angajaţi din sistemul medical au fost "săriţi", iar un şef de compartiment ajunge să aibă un salariu mai mare decât un şef de serviciu.

"Sunt săriţi funcţionarii publici din DSP-uri, lucrătorii, asistenţii medicali, medici sau alt tip de personal de la Agenţia Naţională a Medicamentului, există introdus un şef serviciu medical care nimeni nu ştie ce înseamnă. Şeful de compartiment are un salariu mai mare decât un şef de serviciu, noi am semnalat lucrurile astea şi nu s-au corectat până la momentul depunerii. Cred că nu se vrea. De ce le-ar mai corecta în Parlament când au posibilitatea într-o săptămână să o facă înainte de a fi depusă, că sunt lucruri pertinente, lucruri verificabile şi semnalate de noi. Deci eu, personal, vă spun că rămân la aceeaşi părere: că nu se vrea. Au în cap, probabil, să îi facă zei pe medici şi cu asta au pornit, dar în rest nu mai contează celelalte categorii profesionale", a adăugat preşedintele Sanitas Bucureşti.

Viorel Huşanu a reiterat că trebuie "păstrat un echilibru" între salariile din sistemul medical.

"Nimeni nu spune să nu dai. Niciodată, noi, ca sindicat, nu o să spunem "Nu le dă unora sau altora", dar păstrează un echilibru. Dacă îi dai ăluia, fă un echilibru între el şi asistentul medical cu studii superioare, care face şi ăla o facultate de patru ani sau fă un echilibru între asistentul medical, care are o pregătire, studii superioare sau studii postliceale şi infirmieră, care nu are niciun fel de studii şi diferenţa de doar 500 de lei nu se justifică. Deci, aceeaşi părere o am în continuare, indiferent ce încearcă unii sau alţii să mă convingă că e bine. Vor fi multe tensiuni şi nemulţumiri în cadrul majorităţii salariaţilor", a subliniat sindicalistul.
Sursa: Agerpres, 26-04-2017, Vizualizari 283
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.