Virusul gripal supravietuieste pe bancnote pana la 17 zile

Data publicării: 22-06-2007

Expresia ""bani murdari"" nu a fost niciodata atat de intemeiata: un colectiv de cercetatori elvetieni a descoperit ca virusul gripal poate supravietui pana la 17 zile pe bancnote, releva o editie recenta a site-ului cotidianului electronic canadian Le Matinternet.
    Studiul efectuat in Ţara Cantoanelor nu poate determina in ce masura suprafetele contaminate de virusul gripal sunt raspunzatoare de transmiterea bolii la oameni. Totusi, potrivit cercetatorului principal, virusologul Yves Thomas, din cadrul Centrului National al Gripei, din Zurich, aceasta ancheta ofera indici privind rolul suprafetelor contaminate in raspandirea gripei.
    Ingrijorata de riscurile unei pandemii, Banca Nationala a Elvetiei i-a contactat pe dr. Thomas si pe colegii sai, pentru a sti daca numerarul poate contribui la propagarea infectiei.
    Oamenii de stiinta au inoculat mai multe tulpini ale virusului gripal pe bancnote, dupa care le-au lasat sa se usuce la temperatura camerei. Virusul H1N1 si influenza B au murit in orele urmatoare. Unul dintre virusurile H3N2 a supravietuit circa 24 de ore, in timp ce un altul a durat 72 de ore, a precizat dr. Thomas.
    Atunci cand, insa, li s-a adaugat mucus secretor, unele virusuri au trait pana la 17 zile, a mai spus el. Cu toate acestea, durata de viata variaza in functie de tipul de virus. De exemplu, virusul influenza B nu a supravietuit mai mult de 24 de ore, nici chiar cu adaus de mucus.
    In cursul unui congres international privind controlul gripei /influenza/, cercetatorul a spus ca, intrucat virusul poate trai timp de mai multe zile pe o suprafata, el poate - cu siguranta - sa infecteze persoanele care il ating cu mainile si le duc, apoi, la mucoasele nasului sau gurii.
    ""El /virusul/ este mereu viu. El este viu in cantitati ce pot infecta intotdeauna.""
    ""Cu toate acestea, o experta in boli infectioase, dr. Allison McGeer, continua sa fie sceptica, deoarece, chiar daca bacteriile si virusul supravietuiesc in mediul inconjurator, acestea nu sunt, totusi, transmise de mediu.
    ""Pare contrar intuitiei sa spunem ca virusul se afla in mediul inconjurator, dar ca nu il putem lua; totusi, exista, de fapt, o serie substantiala de dovezi epidemiologice ce o demostreaza"", a sustinut directoarea pentru controlul infectiilor din Spitalul Mount Sinai din Toronto. Intr-adevar, nimic nu atesta faptul ca oamenii care manevreaza bancnote cat e ziua de lunga sufera mai mult de gripa decat ceilalti, a adaugat dr. McGeer.
Sursa: Rompres, 22-06-2007, Vizualizari 730
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.