VIRUSUL ZIKA Cercetătorii avertizează în legătură cu o "epidemie" de microcefalie

Data publicarii: 17-09-2016

Cercetătorii avertizează în legătură cu o "epidemie" de microcefalie în ţările afectate de Zika, într-un studiu care oferă dovezi suplimentare privind existenţa unei legături între acest virus şi microcefalia fetală.

"Trebuie să ne pregătim pentru o epidemie de microcefalie'', care se va întinde în toate ţările cu transmitere locală a virusului Zika, precum şi în ţările unde s-ar putea extinde infectările, scriu cercetători brazilieni şi britanici ca o concluzie a unui studiu publicat vineri în revista medicală britanică The Lancet Infectious Diseases.

Diverse studii bazate pe o serie de cazuri sau pe cercetări efectuate în laborator au stabilit din punct de vedere ştiinţific că virusul Zika ar putea fi cauza microcefaliei şi a altor anomalii ale creierului la făt. Dar niciun cercetător nu a realizat încă un studiu observaţional retrospectiv care să compare un grup de persoane infectate şi un grup de control, adică persoane sănătoase dar care prezintă caracteristici similare.

Comparând 32 nou-născuţi care suferă de microcefalie cu 62 nou-născuţi care nu au fost afectaţi, cercetătorii brazilieni au descoperit că în cazul a aproape jumătate dintre cei dintâi testele au fost pozitive pentru infecţia cu virusul Zika, fie în sânge, fie în lichidul cefalorahidian. Nici un test pozitiv nu a fost totuşi detectat la cel de-al doilea grup.

Această ''asociere remarcabilă'' i-a determinat pe cercetători să concluzioneze că epidemia de microcefalie "a fost rezultatul infecţiei congenitale cu virusul Zika".

Cu toate că nu este vorba decât de rezultate preliminare şi că studiul prevede să includă în viitor 600 de copii, cercetătorii nu ezită să avertizeze încă de acum împotriva unei "epidemii globale" de microcefalie legată de Zika.

"Rezultatele noastre sugerează că virusul Zika ar trebui să fie adăugat oficial pe lista de infecţii congenitale, în acelaşi mod ca şi toxoplasmoza, sifilisul, varicela, parvovirusul B19, rubeola, citomegalovirusul şi herpesul", spune dr. Thalia Velho Barreto de Araujo, care a coordonat studiul.

Acesta recunoaşte, totuşi, că rămân întrebări în legătură cu rolul jucat de dengue".

Actuala epidemie de Zika din America Latină, care a început în 2015, afectează în principal Brazilia unde 1,5 milioane de persoane au fost infectate şi unde 1.600 copii s-au născut cu microcefalie.

În acest stadiu nu există nici un tratament sau vaccin.

În studiul publicat vineri, marea majoritate a femeilor testate au fost infectate cu Zika în timpul sarcinii: 80% dintre cele care au dat naştere la copii cu microcefalie şi 64% dintre cele care au avut copii sănătoşi, reflectând virulenţa infecţiei în zonele afectate de epidemia din Brazilia.
Sursa: Agerpres, 17-09-2016, Vizualizari 241
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK