Virusul Zika rămâne la nivelul vaginului câteva zile după infecție

Autor:

Virusul Zika rămâne la nivelul vaginului câteva zile după infecție

Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Yale, virusul Zika se reproduce la nivelul vaginului rozătoarelor gestante timp de câteva zile după infecție. De aici, virusul se răspândește la creierul fetal, afectându-i dezvoltarea. Rezultatele studiului sugerează că virusul Zika s-ar multiplica mult mai intens în tractul reproductiv feminin decât în alte zone infectate, ceea ce implică potențiale efecte negative asupra reproducerii.


Studii anterioare au confirmat posibilitatea transmiterii acestui virus pe cale sexuală, de la un bărbat infectat la o femeie sănătoasă, dar nu s-a stabilit dacă virusul s-a multiplicat în vaginul femeilor care au fost expuse la infecție în cadrul contactului sexual și nici nu au fost determinate consecințele transmiterii sexuale a virusului la femeile însărcinate asupra fetușilor.


Echipa de la Yale a încercat să verifice aceste aspecte în studiul realizat pe rozătoare. Cercetătorii au observat evoluția virusului Zika la două tipuri de femele șoareci: un grup care nu a suferit intervenții genetice și un grup care nu avea genele care reglează proteinele sistemului imun (interferon tipul I). Aceste gene, conform unor studii anterioare, ar fi implicate în controlul virusului Zika.


S-a observat că virusul s-a multiplicat în țesutul vaginal și a persistat 4-5 zile după infecție. Surprinzător a fost că multiplicarea virusului a avut loc la toate rozătoarele, inclusiv la cele cu un răspuns la interferon nealterat. În schimb, prezența prelungită a virusului nu a fost semnalată în celelalte zone de infecție la rozătoarele care nu prezentau modificări genetice.


Virusul Zika a fost detectat și în creierul fetal, la toate rozătoarele.


Autorii studiului consideră că deși sistemul imun uman răspunde diferit la Zika decât cel al rozătoarelor, aceste rezultate ridică o serie de întrebări privind riscurile infecției pe cale sexuală pentru toate femeile, nu doar pentru cele însărcinate, având în vedere că vaginul este un loc propice pentru multiplicarea și posibila transmitere către parteneri.


Studiul a fost publicat luna aceasta în jurnalul științific Cell.


Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 26-08-2016 | creare: 26-08-2016 | Vizite: 353
Bibliografie
Zika virus may persist in the vagina days after infection, link: http://medicalxpress.com/news/2016-08-zika-virus-persist-vagina-days.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un test de urină pentru depistarea infecției cu virusul Zika
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK