Visăm și în timpul somnului non-REM, conform unui studiu

Autor:

Visăm și în timpul somnului non-REM, conform unui studiu
Deși până în prezent experții în somn au fost în unanimitate de acord cu faptul că visele apar doar în etapa de somn REM, o cercetare realizată de o echipă de specialiști din mai multe țări (S.U.A., Italia și Elveția) arată că visele apar în ambele tipuri de somn - REM și non-REM.

Cercetătorii au realizat o serie de experimente în care celor 32 de participanți li s-au realizat electroencefalograme, așezându-li-se pe cap electrozi în timpul somnului, cu ajutorul cărora li s-a înregistrat activitatea cerebrală. În funcție de interpretările electroencefalogramei, aceștia erau treziți și întrebați dacă visau în momentul respectiv, fiind solicitați să povestească detaliile viselor dacă și le aminteau.

Mulți dintre participanți au visat în ciclurile de somn non-REM, deși le-a fost foarte greu, chiar imposibil în unele cazuri, să își amintească visele. Totodată, cercetătorii au observat o corelație între  visatul în ambele cicluri de somn și undele de joasă frecvență dintr-o zonă posterioară a creierului, pe care au numit-o „zona fierbinte”. Identificând această zonă, cercetătorii au putut prezice când visau participanții.

În următoarea etapă, 7 dintre participanți au petrecut între 5 și 10 nopți în laboratorul de somn, cu electrozii plasați pe cap, cercetătorii având ca scop să investigheze durata viselor și perioada când apar. Astfel, s-a observat că persoanele petreceau visând 71% din durata somnului non-REM și 95% din durata somnului REM.

Într-un alt experiment, 10 participanți erau treziți din somn în diferite momente, astfel că cercetătorii au putut observa că visele erau mai bine rememorate atunci când era activitate la nivelul cortexului prefrontal (asociat cu formarea amintirilor) în timpul viselor.

Studiul a fost publicat în jurnalul medical Nature Neuroscience.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 12-04-2017 | creare: 12-04-2017 | Vizite: 296
Bibliografie
New research suggests we also dream during non-REM sleep cycles, link: https://medicalxpress.com/news/2017-04-non-rem.html
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient?
  • Creierul îmbătrânește mai repede dacă nu dormim suficient
  • Aplicația Activ (by ROmedic)
    Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

    Accesează gratuit Aplicația
    Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK