Vitamina D ar putea influența succesul fertilizării in vitro

Autor: ROmedic

Vitamina D ar putea influența succesul fertilizării in vitro
Vitamina D este esențială pentru reproducerea la animale, însă rolul ei în fertilitatea umană a fost insuficient investigat până în prezent. În ceea ce privește fertilizarea in vitro, informațiile privind vitamina D sunt puține și contradictorii.

Un studiu publicat în 2014 în The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism și-a propus să verifice modul în care nivelul seric al vitaminei D influențează rezultatele fertilizării in vitro.

La studiu au participat 335 de femei, cu vârsta cuprinsă între 18-42 de ani, care urmau un program de fertilizare in vitro la o clinică din Milano. Cercetătorii le-au evaluat nivelul de vitamina D înainte de procedură și au observat că 154 de participante aveau un nivel mai mic de 20 ng/mL, iar celelalte 181 un nivel de cel puțin  20 ng/mL.

Tuturor participantelor li s-a implantat același număr de embrioni. Ulterior s-a observat că în cazul femeilor cu nivelul seric de vitamina D cel mai ridicat (peste 30 ng/mL) șansele unei sarcini au fost cele mai mari. În grupul de participante cu un nivel sub  20 ng/mL al vitaminei D proporția sarcinilor a fost de 20%, în timp ce la participantele cu un nivel peste  20 ng/mL proporția a crescut la 31%.

Deși relația corelațională dintre vitamina D și succesul fertilizării in vitro a fost confirmată, este nevoie de studii suplimentare pentru a verifica și o posibilă relație de tip cauză-efect între acestea.

Data actualizare: 02-09-2014 | creare: 02-09-2014 | Vizite: 2465
Bibliografie
Vitamin D Deficiency and Infertility: Insights From in vitro Fertilization Cycles, link: http://press.endocrine.org/doi/pdf/10.1210/jc.2014-1802
Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce procentul de masă grasă la copiii mici
 • Deficiența de vitamina D în sarcină poate crește riscul de scleroză multiplă la copii
 • Deficitul de vitamină D în sarcină și dificultățile de învățare la copii
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
  Aplicația Activ (by ROmedic)
  Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

  Accesează gratuit Aplicația
  Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK