Vitamina D și intoleranța la lactoză

Vitamina D și intoleranța la lactoză
Cercetătorii din cadrul Universității din Toronto au remarcat în rândul persoanelor cu intoleranță congenitală la lactoză, concentrații scăzăte ale vitaminei D comparativ cu restul populației studiate.

Citiți în articol mai multe despre deficiența globală de vitamina D care în prezent atinge circa 1 miliard de persoane.

Studiul a fost publicat în Journal of Nutrition, la care au luat parte 1500 de bărbați și femei de etnii diferite. Cele mai multe cazuri de deficit congenital de lactază s-au evidențiat la persoanele originare din Asia de Est (99%), în timp ce la caucazieni frecvența a fost de 32%.

Mai multe informații despre intoleranța la lactoză aflați din articol.

Cum era de așteptat, investigatorii au observat că persoanele cu intoleranță congenitală la lactoză au avut un aport mai redus de produse lactate comparativ cu participanții la care au fost absente astfel de variații ale genei LCT (modul în care se exprimă această genă este responsabil de secreția enzimei lactază).

Indivizii cu intoleranță la lactoză au prezentat niveluri reduse ale vitaminei D plasmatice, deloc surprinzător având în vedere că laptele și derivatele sunt deseori fortificate cu această vitamină.

Mai mult decât atât, se pare că majoritatea persoanelor, indiferent de existența acestei condiții (intoleranța la lactoză), nu reușesc să își aducă în organism suficientă vitamina D din surse dietetice și prin expunere la soare. Ceea ce a atras însă atenția a fost incapacitatea acestui grup vulnerabil de persoane de a suplimenta aportul de vitamina D din produse non-lactate, sursă naturală sau alimente fortificate.

Tot în cadrul studiului s-a determinat faptul că persoanele care prezintă gena responsabilă de apariția intoleranței înăscute la lactoză prezintă și o statură mică în comparație cu cei la care gena nu este prezentă. Acest lucru poate fi explicat de absența alimentelor ce conțin nutrienții cheie pentru a asigura creșterea osoasă, posibil din necesitatea de a evita lactoza.

Concluzia rezultată în urma acestui studiu face referire la nevoia de suplimentare cu vitamina D fie din dietă, fie non-dietetică, la persoanele cu intoleranță la lactoză, ce presupune evitarea totală a produselor ce conțin lactoză. Acestea au la dispoziție produse lactate speciale fără lactoză, sucuri de fructe sau băuturi vegetale fortificate pentru a ajuta la acoperirea necesarului vitaminic.

Citiți mai multe despre vitamina D, surse alimentare și modalități de suplimentare, din articol.

Sursa: WorldHealth.net

Data actualizare: 22-05-2017 | creare: 22-05-2017 | Vizite: 176
Bibliografie
(1) Lactose Intolerance Leads to Low Vitamin D Levels, link: http://www.worldhealth.net/news/lactose-intolerance-vitamin-d-low-levels/
(2) Lactose Intolerance (LCT-13910C>T) Genotype Is Associated with Plasma 25-Hydroxyvitamin D Concentrations in Caucasians: A Mendelian Randomization Study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28446633

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
Aplicația Activ (by ROmedic)
Vrei să fii sănătos? Vrei să slăbești? Vrei sa fii în formă și să arăți bine? Vrei să te simți bine în corpul tău? Atunci trebuie să faci eforturi. Aplicația web "Activ" te ajută să fii consecvent în lupta pentru sănătatea ta.

Accesează gratuit Aplicația
Acest site foloseste cookies. Continuand navigarea va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii OK