Vitamina D3 ar putea anula leziunile cardiovasculare

©

Autor:

Vitamina D3 ar putea anula leziunile cardiovasculare

Cercetătorii de la Universitatea din Ohio, Atena, susțin că au identificat pentru prima dată rolul vitaminei D3 în menținerea sănătății inimii. Lucrarea, publicată în International Journal of Nanomedicine, explică cum „vitamina soarelui’’ poate acționa la nivelul endoteliului, stratul subțire de țesut care căptușește vasele de sânge.


Până în acest moment se cunoștea că singura funcție a endoteliului este de a permite apei și electrolitilor intrarea si ieșirea din vasul sangvin. Totuși, descoperirile din ultimii 30 de ani au arătat că endoteliul se comportă mai degrabă ca un organ ce tapetează întregul sistem circulator, de la inimă până la cele mai mici capilare, celulele endoteliale având mai multe roluri.


Vitamina D3 este o formă a vitaminei D pe care organismul nostru o produce în mod natural după expunerea la soare. Sursele naturale de vitamina D3 sunt albușul de ouă și uleiul de pește dar ea poate fi obținută și sub formă de suplimente. Rolul ei este în menținerea sănătății osoase.


Noul studiu sugerează că vitamina D3 joacă un rol esențial în protejarea și repararea leziunilor endoteliului apărute în afecțiuni precum hipertensiune arterială, diabet, rezistența la insulină, infecții virale, ateroscleroză și creștere tumorală. Autorii studiului explică că în ultimii ani, în clinică, la mulți pacienți care au suferit un infarct miocardic s-a observat și un deficit de vitamina D3. Totuși, acest lucru nu înseamnă neapărat că deficitul ar fi determinat infarctul, ci că a crescut riscul de infarct.


Cercetătorii au dezvoltat un sistem de măsurare care utilizează nanosenzori sau sonde mici (1000 de ori mai mici decât grosimea firului de păr), ce pot opera la nivel de atomi și molecule. Cu ajutorul acestor nanosenzori, s-a observat impactul vitaminei D3 asupra unor celule endoteliale umane prelucrate astfel încât să aibă caracteristicile celulelor afectate de hipertensiunea arterială.


Studiul sugerează că vitamina D3 stimulează oxidul nitric, o moleculă de semnalizare importantă în controlul fluxului sangvin și în formarea cheagurilor de sânge la nivelul vaselor sangvine. De asemenea, s-a mai descoperit că vitamina D3 reduce semnificativ stresul oxidativ în sistemul vascular. Efectele vitamilei D3 s-au dovedit a fi asemănătoare pentru celulele endoteliale recoltate de la subiecții caucazieni și afro-americani.


Autorii studiului notează că vitamina D3 are potențialul de a inversa gradul de distrucție produs de hipertensiunea arterială, ateroscleroză, diabet, precum și alte afecțiuni ale sistemului cardiovascular. Vitamina D3 poate reface celule endoteliale deja lezate, ceea ce niciun alt sistem cunoscut nu poate face. Autorii susțin că aceasta este o soluție ieftină pentru a repara daunele produse în sistemul cardiovascular, nefiind nevoie de dezvoltarea unui nou medicament.

Sursa: Medical News Today


Data actualizare: 14-02-2020 | creare: 26-02-2018 | Vizite: 1303
Bibliografie
Vitamin D-3 could `reverse` damage to heart, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320802.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce procentul de masă grasă la copiii mici
  • Deficiența de vitamina D în sarcină poate crește riscul de scleroză multiplă la copii
  • Deficitul de vitamină D în sarcină și dificultățile de învățare la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum