Vreau sa raman insarcinata. Cum pot avea grija de mine?

©

Autor:

Vreau sa raman insarcinata. Cum pot avea grija de mine?
Trebuie sa ai grija de sanatatea ta inainte de a incerca sa ramai insarcinata. Fiind activa, mancand sanatos si luand multivitamine, te ingrijesti de sanatatea ta si de cea a copilului, inainte de conceperea lui. Astfel, te poti asigura ca nu vei avea probleme in timpul sarcinii si poti reduce riscul nasterii unui copil cu malformatii congenitale.
- Mananca sanatos, fa exercitii fizice cu regularitate (30 minute pe zi), odihneste-te si dormi suficient. Intreaba medicul ce tip de alimente si ce exercitii sunt cele mai indicate.
- Ia 400 mg de acid folic (vitamina B9) zilnic. Aportul de acid folic in cantitate suficienta inainte de a ramane insarcinata si in primul trimestru al sarcinii previne unele anomalii congenitale. Unele cereale pentru micul dejun precum si alte produse din cereale sunt imbogatite cu acid folic, dar putine produse contin 400 mg intr-o portie. Citeste eticheta cu informatiile nutritionale pentru a te asigura ca iei doza zilnica necesara de acid folic.
- Asigura-te ca ti-ai facut toate vaccinurile, in special pentru rubeola, care poate cauza anomalii congenitale grave, dar si pentru varicela. Daca ai avut rubeola si varicela probabil ca esti imuna la aceste boli. Daca nu, consulta medicul in legatura cu vaccinurile.
- Informeaza medicul in legatura cu toate medicamentele prescrise sau cele care pot fi cumparate fara reteta, inclusiv remediile naturiste pe care le iei. Unele medicamente nu sunt recomandate in timpul sarcinii.
- Renunta la fumat, la consumul de alcool sau de droguri.

Dacă vă doriţi un copil, trebuie să începeţi să aveţi grijă de dumneavoastră şi de urmaş încă dinainte de a-l concepe. Iată, mai jos, câteva reguli de la care nu aveţi voie să abdicaţi:

  • Este foarte important să diminuaţi stresul, să fiţi odihnită şi relaxată în perioada în care doriţi să concepeţi copilul. Dincolo de efectele nocive pe care le are asupra sănătăţii dumneavoastră şi a copilului, stresul vă reduce şansele de a rămâne gravidă. În cazuri mult mai grave, spre exemplu dacă trăiţi într-un mediu violent ori dumneavoastră manifestaţi un comportament violent faţă de membrii familiei, sfatul nostru este să cereţi numaidecât ajutor profesionist. Violenţa (şi ne referim la toate formele pe care aceasta le poate lua) distruge familii, personalităţi şi, de nenumărate ori, devine fatală.  
  • Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită din programul unui individ sănătos şi este cu atât mai necesară unei femei care îşi doreşte un copil. Sportul intensifică rezistenţa organismului mamei la factorii şi la schimbările din timpul sarcinii şi îl ajută să se refacă mai uşor după naştere. Nu trebuie nici să exageraţi alegîndu-vă antrenamente dificile; optaţi, în schimb, pentru exerciţii în acord cu structura corporală, cu ritmul de viaţă, cu afecţiunile de care, poate, suferiţi sau aţi suferit. Cele mai indicate, în această etapă, de dinaintea conceperii copilului, sunt exerciţiile de flexibilitate, de relaxare, antrenamentele cardio, asociate cu o dietă corespunzătoare. Discutaţi cu medicul dumneavoastră în mod deschis despre tipurile de exerciţii pe care le-aţi putea practica fără să vă extenuaţi.  
  • Vizitaţi-vă medicul şi înainte să concepeţi copilul, nu numai în timpul sarcinii; controalele regulate, analiza constantă a stării generale de sănătate şi sfaturile expertului vă ajută să vă pregătiţi pentru etapa dificilă şi emoţionantă ce va urma. Prin studierea stării de sănătate actuale a gravidei, a problemelor de sănătate din trecut şi a celor preluate de la antecesori, medicul poate estima care este probabilitatea ca bebeluşul să preia afecţiunile de la mamă sau pe cele din familie. În funcţie de rezultatul evaluării, vă va fi indicată o vizită la un specialist în genetică.


Consultați medicul!

Înainte de a rămâne gravidă va trebui să recurgeţi la analiza sângelui, să optaţi pentru vaccinuri ce vă pot feri de boli grave în timpul sarcinii, să renunţaţi la suplimente din plante şi la alte tratamente neverificate îndeajuns, iar dacă urmaţi un tratament medicamentos, va trebui să cereţi o reajustare a dozei prescrise. De asemenea, în cazul în care suferiţi de boli grave (diabet, astm, hipertensiune, dereglări ale tiroidei, boli cu transmitere sexuală), este necesar să vă trataţi şi să menţineţi aceste afecţiuni sub control înainte de a rămâne însărcinată şi să vă informaţi dacă medicamentele prescrise în cazul acestor boli nu vor afecta dezvoltarea fătului. Toate măsurile enumerate vor fi aplicate doar la sfatul şi sub supravegherea strictă a medicului; dacă medicul nu vă acordă atenţia necesară, alegeţi un alt specialist! Siguranţa şi confortul dumneavoastră fizic şi psihic sunt cele mai importante.

  • În această etapă, mai mult ca oricînd trebuie să vă analizaţi obiceiurile alimentare, să optaţi pentru o dietă echilibrată, bogată în nutrienţi şi să diminuaţi cantitatea de cafea pe care o consumaţi în mod obişnuit. Renunţaţi la alcool, la tutun, la droguri, fiindcă, în afara faptului că vă dăunează dumneavoastră în mod direct, diminuează şansele de a rămâne însărcinată, cresc riscul de a suferi un avort şi, odată însărcinată, provoacă mari daune copilului pe plan fizic şi psihic (studiile arată că dependenţa de droguri se transferă asupra copiilor, dacă mamele consumă stupefiante în timpul sarcinii).  
  • Încercaţi să menţineţi la o greutate corporală normală; dacă sunteţi supraponderală, obeză ori aveţi o greutate mai mică decât cea normală, sunteţi mult mai expusă la probleme grave de sănătate, inclusiv la cancere de orice tip. La fel de necesare în dieta unei femei care să pregăteşte să devină mamă sunt vitaminele şi acidul folic, de care nu trebuie să abuzaţi. Consultaţi medicul cu privire la doza zilnică de vitamine pe care ar trebui să o consumaţi şi oferiţi detalii despre dieta urmată. În perioada premergătoare sarcinii sunt recomandate alimentele bogate în proteine, cerealele, fructele, legumele, lactatele; limitaţi consumul de peşte deoarece conţine mercur (în cantităţi mari, substanţa devine nocivă pentru făt).


Aportul partenerului este esenţial

  • Evitaţi expunerea la substanţe toxice (nicotină, chimicale, fertilizatoare, otrăvuri pentru insecte etc.) în orice mediu v-aţi afla, acasă sau la serviciu, fiindcă afectează grav sistemul reproducător al femeilor şi al bărbaţilor deopotrivă; dacă partenerul fumează şi nu se poate dispensa de acest obicei, sfătuiţi-l, cel puţin, să nu fumeze în preajma dumneavoastră.  
  • Înainte de a rămâne gravidă, evaluaţi-vă împreună cu partenerul dorinţele, aspiraţiile personale,  profesionale şi asiguraţi-vă că este un moment bun pentru a întemeia o familie. Totodată, fiţi siguri că sunteţi pregătiţi psihic şi material pentru a creşte un copil.
  • Dacă nu vă bucuraţi de sprijinul partenerului, suferiţi de depresie ori de o stimă de sine scăzută, este mai bine să depăşiţi întâi aceste aspecte înainte de a rămâne gravidă. Copilul nu este un remediu, nu ne ajută să depăşim propriile frustrări şi nici să ne îndeplinim planurile eşuate. Copilul este o fiinţă cu viaţă, voinţă, dorinţe proprii, care merită iubire, sprijin, autonomie şi doar înţelegînd şi acceptînd aceste lucruri veţi putea deveni un părinte bun.  
  • Pentru a rămâne însărcinată şi pentru ca fătul să se dezvolte normal, tatăl trebuie, la rândul lui, să limiteze consumul de alcool, să renunţe la fumat, la droguri fiindcă, printre altele, aceste substanţe afectează calitatea spermei. Totodată, este necesar ca partenerul să urmeze un regim alimentar sănătos, să limiteze stresul şi să consulte medicul în mod periodic. Dacă lucrează într-un mediu toxic, sfătuiţi-l să nu se apropie de dumneavoastră îmbrăcat în hainele de lucru şi informaţi-l că piesele vestimentare de serviciu trebuie curăţate separat de hainele necontaminate.

Data actualizare: 30-05-2014 | creare: 24-01-2007 | Vizite: 7483
Bibliografie
1. Steps to take before you get pregnant – MedlinePlus, A service of the U.S. National Library of Medicine, National Institutes of Health, link: https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/patientinstructions/000513.htm
2. Preconception health – Womenshealth.gov, link: https://www.womenshealth.gov/pregnancy/before-you-get-pregnant/
3. Planning for Pregnancy, Preconception care – Centers for Disease Control and Prevention, link: https://www.cdc.gov/preconception/planning.html
4. Want to Get Pregnant? Follow the 90-Day Guide – University of Rochester Medical Center, link: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=1&ContentID=2363
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: