Vulvodinia - ce trebuie să știi

©

Autor:

Vulvodinia - ce trebuie să știi
Vulvodinia este o afecțiune a organelor genitale feminine, care se manifestă printr-o senzație de durere extrem de deranjantă la nivelul vulvei (partea externă a zonei intime). Durerea specifică vulvodiniei poate fi resimțită sub forma unei arsuri profunde sau a unor înțepături locale. În unele cazuri, senzația de disconfort poate deveni violentă și de nesuportat.

Vulvodinia apare, de regulă, la vârsta tânără, când femeia este fertilă și are un debut brusc, neprefațat de alte afecțiuni sau simptome, putând să se manifeste luni și chiar ani.

Cum recunoști vulvodinia

Deși statisticile indică faptul că aproximativ 15% dintre femei experimentează de-a lungul vieții dureri asociate vulvodiniei, în realitate, numărul celor care suferă de dureri, arsuri și înțepături în zona vulvei e mult mai mare. Cauza numărului semnificativ de cazuri neraportate e în general legată de jena sau teama de a merge la ginecolog și de lipsa de informare corespunzătoare.

După cum am amintit, semnele vulvodiniei sunt durerea acută, apărută din senin, care cuprinde rapid toată zona intimă, senzația de arsură, apariția de iritații și senzația de tăietură vie.

Uneori, durerea poate să survină în urma unui contact sexual sau poate fi chiar acutizată de activitatea sexuală, caz în care nu e recomandat sub nicio formă să continui.

Ce implicații are vulvodinia

Pe lângă disconfortul evident pe care îl implică, vulvodinia poate deveni într-atât de severă încât împiedică orice activitate sexuală și chiar poate ajunge să împiedice viața profesională, pentru că limitează unele activități și obiceiuri de zi cu zi, cum ar fi statul pe scaun, aplecarea sau însăși deplasarea.
Senzațiile de durere și arsură, atunci când se perpetuează de-a lungul unei perioade mai mari de timp, creează un disconfort psihic, printr-o pierdere a chefului de viață, a interesului pentru ieșiri și plimbări și chiar printr-o afectare a stimei de sine, în timp.

Disconfortul, atunci când atinge cote maxime, afectează concentrarea și productivitatea persoanei, pentru că acaprează întreaga dispoziție.

Ce poți face pentru a preveni și pentru a trata vulvodinia

Din păcate, nu se pot stabili cu exactitate cauzele acestei afecțiuni, însă s-a constatat că există anumiți factori care o pot favoriza:
  • infecțiile micotice
  • iritațiile chimice în zona intimă (cauzate de detergenții pentru haine sau de anumite săpunuri folosite la igiena genitală)
  • negii genitali (cauzați de virusul HPV)
  • anumite intervenții chirugicale suferite în trecut în zona genitală
  • lezarea nervilor din zonă (care ar fi putut fi cauzată de violența sexuală sau de accidentări)

Pentru un confort personal și pentru o bună stare de sănătate, e indicat ca în cazul în care te confrunți cu simptomele descrise anterior, să mergi la medic și să discuți deschis despre senzațiile pe care le experimentezi.
E util ca specialistul să știe cât mai multe despre istoricul tău medical, despre momentele în care se declanșează durerea, despre ce anume o acutizează și alte detalii despre tipul de durere resimțită.

Medicul ginecolog, în funcție de datele pe care i le furnizezi, analize de laborator și de testele clinice pe care le va face, va încerca să excludă diagnosticele de boli cu transmitere sexuală, micoze, herpesuri și să stabilească un diagnostic. În funcție de acesta ( însă ia în calcul faptul că adesea, cauzele vulvodiniei sunt multiple și parțial necunoscute), va fi stabilit un tratament ce poate include administrarea de analgezice, aplicarea de unguente locale sau fizioterapie.

Află date medicale complete despre vulvodinie (apariție, factori de risc, diagnostic și tratament), consultând articolul din Biblioteca medicală.

Data actualizare: 09-10-2013 | creare: 16-01-2007 | Vizite: 9140
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum