Vytenis Andriukaitis, despre utilizarea glifosatului: Comisia nu acordă autorizări fără sprijinul majorităţii calificate a guvernelor

Data publicării: 20-10-2017

Comisarul european pentru Sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, aflat în vizită la Bucureşti, a făcut referire la reînnoirea licenţei în UE pentru glifosat, subliniind că sistemul de siguranţă alimentară trebuie să se bazeze pe ştiinţă şi a afirmat că nu vor fi acordate autorizări fără sprijinul unei majorităţi calificate a guvernelor alese democratic.

"Până acum nu am avut o majoritate calificată (...) iar la acest moment nu suntem siguri cum vor evolua lucrurile. În cadrul următoarei întâlniri, de săptămâna viitoare, a Comisiei, vom organiza şi vom vedea care sunt acţiunile. Până pe 15 decembrie mai avem timp, însă, aşa cum spuneam, semnalul meu este foarte puternic. Comisia nu acordă autorizări fără sprijinul unei majorităţi calificate a guvernelor alese democratic. Iar mesajul meu principal este către toţi fermierii, către toate instituţiile, către toate organismele din societate: 'Continuaţi discuţiile cu guvernele naţionale şi parlamentele naţionale, iar aceste discuţii nu trebuie să se bazate pe sentimente, ci pe ştiinţă'. Comisia îşi îndeplineşte obligaţiile, susţinem ştiinţa şi sistemul de siguranţă alimentară trebuie bazat doar de ştiinţă, nu pe opinia publică. Dacă ne uităm la opiniile publice diferite şi depindem de acestea, vom distruge sistemul de siguranţă alimentară în UE. E foarte clar acest lucru", a precizat Vytenis Andriukaitis, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Reprezentanţa Comisiei Europene.

El a menţionat că este medic şi că îl preocupă în primul rând sănătatea umană. Vytenis Andriukaitis a subliniat, de asemenea, că va continua dialogul cu guvernele, deoarece Comisia "nu este pregătită să acţioneze singură".

"Comisia a alocat mult timp, în primul rând evaluării concluziilor finale privind aspectele de siguranţă legate de glifosat. Desigur, am putut discuta cu toţi oamenii de ştiinţă şi am vorbit şi cu Autoritatea europeană pentru siguranţa alimentară (EFSA) şi cu Agenţia Europeană pentru substanţe chimice şi, desigur, am rugat toate organismele de verificare din statele membre să transmită opiniile cu privire la glifosat. Aşa cum ştiţi, este puţin probabil să fie cancerigen, teratogen şi nu creează probleme pentru sănătatea reproductivă. Sistemul nostru alimentar, în UE, se bazează pe ştiinţă. Desigur, avem ocazia să ne uităm peste tot în lume şi organismele de evaluare din Australia, din Noua Zeelandă şi din Japonia, de asemenea au concluzionat că glifosatul, cel mai probabil, nu este cancerigen", a precizat el.

Comisarul european a mai atras atenţia asupra faptului că Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură au concluzionat că glifosatul este puţin probabil cancerigen. Pe de altă parte, a remarcat că în UE există o opoziţie "majoră" din partea unor ONG-uri, din partea mass media şi din partea unor partide politice, care au început să pună presiune asupra guvernelor, pe această temă.

Un cuplu francez a anunţat, pe 4 octombrie, că depune plângere împotriva fabricanţilor de erbicide pe bază de glifosat, printre care firma americană Monsanto, pe care îi consideră vinovaţi de handicapul fiului lor de 10 ani, a informat AFP.
Sursa: Agerpres, 20-10-2017, Vizualizari 144
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.