Vytenis Andriukaitis: România a făcut unele lucruri bune prin implementarea cardului de sănătate

Data publicării: 20-10-2017

România a făcut "unele lucruri bune" prin implementarea cardului naţional de sănătate, dar există nevoia de îmbunătăţire a accesului la sistemul sanitar, a declarat joi comisarul european pentru Sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, aflat în vizită la Bucureşti.

"Reforma sistemului de sănătate - este importantă această reformă, să fie implementate recomandările făcute în Procesul Semestrului European. România a făcut unele lucruri bune prin implementarea cardurilor de sănătate, publicând o listă de medicamente compensate care se bazează pe tehnologii foarte noi, promovând conştientizarea şi utilizarea medicamentelor generice, dar există nevoia de îmbunătăţire a accesului la sistemul de sănătate, există o strategie 2014 - 2020 în România şi vă încurajez să militaţi în continuare pentru implementarea sistemului care să devină mai eficient şi mai sustenabil pentru ca sistemul de sănătate să fie de calitate pentru toţi", a afirmat comisarul european, la un forum privind sistemul de sănătate, organizat la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, fondurile europene sunt un instrument cheie care pot să facă sistemul de sănătate să funcţioneze mai bine.

"Dezvoltarea unor spitale regionale, crearea acestora, se numără printre proiectele noastre europene. Trebuie să ne asigurăm că există o finanţare a proiectului. Este esenţial să conştientizăm oamenii de importanţa vaccinării printr-o comunicare largă foarte deschisă. Astfel, oamenii trebuie să aibă mai multă încredere în vaccinuri. În ceea ce priveşte noua lege privind vaccinarea, aş vrea să subliniez importanţa găsirii unei balanţe, a unei abordări echilibrate", a spus Vytenis Andriukaitis.

El a adăugat că sistemul de sănătate din România se confruntă cu "mari" probleme de finanţare.

"Aş vrea să subliniez încă o dată că în România sistemul se confruntă cu mari probleme de finanţare. În România sistemul este subfinanţat, ceea ce înseamnă un risc pentru sustenabilitatea pe termen mediu şi lung. Bugetul de stat susţine o serie de activităţi. În ceea ce priveşte cheltuielile, acestea sunt la un nivel foarte scăzut în România, ceea ce împiedică activităţile de promovare a unui sistem de viaţă sănătos", a susţinut demnitarul european.

În opinia sa, un factor foarte important îl reprezintă prevenţia, lupta împotriva fumatului şi consumului de alcool.

"Prevenirea înseamnă să luptăm împotriva alcoolismului şi fumatului, factorul acesta al fumatului mă îngrijorează foarte mult în România iar prevenirea tinerilor, spre exemplu, eforturile de prevenţie în a nu se apuca de fumat fac mult mai multe şi costă mai puţin decât tratamentele lor ulterioare. (...) Sistemul european încă se concentrează prea mult pe tratament şi prea puţin pe prevenirea bolilor. Trebuie să schimbăm acest dezechilibru. Concentrarea noastră trebuie să fie către păstrarea stării de sănătate a oamenilor cât se poate de mult, acţionând asupra factorilor de risc cum ar fi fumatul, consumul de alcool, lipsa de exerciţiu fizic şi hrana sănătoasă. Există instrumente importante cum ar fi impozitarea. Aceste instrumente de impozitare pot să ne ajute într-o serie de aspecte. Accizele pe alcool, pe tutun, eliminarea zahărului, promovarea băuturilor şi hranei sănătoase. Toate acestea sunt lucruri care pot fi făcute şi de Parlament şi de Ministerul de Finanţe şi este foarte importantă astăzi să atragem atenţia asupra tuturor instrumentelor şi, bineînţeles, problemele de marketing, de reclamă publicitară", a afirmat Andriukaitis.
Sursa: Agerpres, 20-10-2017, Vizualizari 142
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.