Zece milioane de lei sunt necesari pentru spitalele din judetul Ialomita

Data publicării: 24-09-2009

Aproximativ zece milioane de lei mai sunt necesari in judetul Ialomita pentru derularea in conditii bune a activitatilor medicale in cele patru spitale din Slobozia, Urziceni, Fetesti si Tandarei, pana la finele anului, transmite corespondentul AGERPRES.
 Potrivit presedintelui-director general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Ialomita, Mihai Geanta, finantarea celor patru unitati spitalicesti este asigurata pe luna septembrie, insa, pentru serviciile medicale ce vor fi prestate in lunile octombrie si noiembrie si platite in noiembrie si decembrie, nu exista prevederi in buget.
 CJAS Ialomita a reusit, in luna septembrie, sa plateasca spitalelor circa 4,5 milioane lei, bani reprezentand servicii medicale prestate de respectivele unitati pana la sfarsitul lunii august, insa nu a acoperit toata suma restanta.
 La Spitalul Judetean de Urgenta Slobozia a fost decontata cea mai mare parte din datoria de 500.000 lei (420.000 lei), insa CJAS mai are restante la Spitalul din Urziceni - 700.000 lei, la cel din Fetesti - 270.000 lei, iar la Tandarei - 130.000 lei, din cauza inexistentei prevederii bugetare pentru ultima luna din trimestru.
 "Aceste restante nu inseamna mare lucru pentru ca finantarea o vom acorda in luna octombrie. Spitalele din judetul Ialomita, spre deosebire de celelalte zone din tara, au finantarea pe luna septembrie asigurata. Avem acoperite cu buget serviciile pentru luna septembrie, care vor asigura finantarea integrala din luna octombrie. Am facut demersurile necesare la Casa Nationala, astfel incat sa obtinem prevederi in buget pentru ultimele doua luni ale anului. Practic, ar fi serviciile din octombrie cu plata in noiembrie si cele din noiembrie cu plata in decembrie", a declarat, pentru AGERPRES, Mihai Geanta.
 Suma necesara asigurarii serviciilor medicale din spitale pana la sfarsitul anului se ridica la valoarea de aproximativ  zece milioane de lei.
 "Trebuie sa asiguram buget pentru medicina de familie, la Ambulanta, iar la dispozitive medicale ne-ar mai trebui circa 200.000 de lei. În ceea ce priveste investigatiile paraclinice, avem sume care pot permite efectuarea de analize in primele zece zile ale fiecarei luni, neinregistrandu-se pana acum reclamatii din partea asiguratilor. Însa, ar mai fi nevoie de circa 100.000 lei lunar pentru ca durata de efectuare a analizelor sa fie mai indelungata", a precizat Geanta.
 O situatie mai speciala se inregistreaza la farmacii, carora nu le-au mai fost decontate sumele pentru medicamente compensate din luna mai.
 "La medicamente compensate am platit acum pentru luna mai si am salvat oarecum rusinea fata de farmacii, pentru ca am ramas in urma cu plata, protocolul fiind de 60 de zile de la eliberare. Am platit inclusiv la programele nationale privind oncologia, starile post-transplant si am creat o stare de liniste pentru cel putin pentru o luna. În octombrie, vom plati, prin finantarea pe care am solicitat-o, pe doua luni, iunie si iulie, ca pana la finele anului sa lichidam prevederea bugetara", a mai spus directorul Mihai Geanta.
 Pentru trimestrul patru, insa, CJAS va trebui sa gaseasca o solutie, pentru ca prevedere bugetara exista doar pentru septembrie si cateva zile din octombrie.
 "Se va gasi o solutie, probabil pe baza de credit de angajament, astfel incat luna octombrie sa fie decontata in ianuarie 2010, noiembrie in februarie 2010, iar decembrie in martie 2010, astfel incat, la o distanta de 90 de zile, si nu 60 cum este acum, farmaciile sa intre in posesia fondurilor si sa nu se mai faca presiuni din partea furnizorilor de medicamente", a adaugat presedintele CJAS Ialomita.
 Mihai Geanta a tinut sa precizeze faptul ca, deocamdata, nu sunt probleme cu plata salariilor celor aproximativ 700 de angajati din spitale, intarzieri inregistrandu-se doar la plata sumelor pentru prima de stabilitate la Spitalul Judetean de Urgenta Slobozia si pentru o parte din personalul de la Spitalul din Fetesti.
 "La spitalul din Slobozia nu au fost primite fondurile, circa 800.000 lei pentru prima de stabilitate. Însa, spitalul asteapta o regularizare a serviciilor medicale care se face prin intermediul Scolii Nationale de Management Sanitar, iar dansii invoca faptul ca ar putea sa primeasca pe primele patru luni circa 1,2 milioane lei. Daca vom reusi sa obtinem un buget mai mare fata de serviciile medicale curente, sa le acordam aceasta regularizare, ar rezolva problema aceasta a primei de stabilitate", a concluzionat Mihai Geanta, presedintele-director general al CJAS Ialomita.
 Lunar, spitalele din judet consuma fonduri in suma de aproximativ 4,5 milioane de lei, farmaciile patru milioane de lei, medicina de familie 1,1 milioane de lei si ambulanta 900.000 de lei.
Sursa: Agerpres, 24-09-2009, Vizualizari 335
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.