Zilele medicale oradene, organizate de Facultatea de Medicina si Farmacie

Data publicării: 11-10-2007

Pentru prima data, Facultatea de Medicina si Farmacie Oradea participa la Festivalul "Toamna oradeana", cu un program de manifestari stiintifice reunite sub genericul "Zilele Medicale Oradene", transmite corespondentul ROMPRES.
    La initiativa decanului Ludovic Gilau, cu sprijinul Primariei Oradea, in perioada 11-13 octombrie, au loc mai multe evenimente medicale - prezentari de produse farmaceutice, comunicari stiintifice, conferinte si lucrari, inmanare de diplome. 
    In cursul zilei de joi, inainte de deschiderea oficiala, conf. dr. Ciprian Brisc, seful Clinicii de gastro-enterologie din Spitalul Clinic Judetean Oradea a sustinut o expunere medicala in cadrul programului national "Afla de C", avand ca scop informarea populatiei privind infectia cronica cu virusul hepatitei C. Au fost oferite date care intereseaza fiecare persoana despre epidemiologia, raspandirea, diagnosticul, tratamentul acestei boli, punand accentul, mai ales, pe igiena personala pentru a preveni infectia.
    Medicul a subliniat importanta masurilor igienice, de evitare a contactarii virusului C - sa nu se foloseasca obiecte de igiena personala (aparate de barbierit, periuta de dinti, trusa de manichiura) ale altor persoane, sa se evite contactele sexuale intamplatoare neprotejate, tatuajele sau piercing-ul sa se faca doar la un specialist autorizat care sa garanteze utilizarea instrumentului steril, la administrarea tratamentelor injectabile persoana sa verifice intotdeauna utilizarea instrumentului steril. In cazul celor care au o meserie care-i expune la contact cu sangele altor persoane, sa se protejeze prin purtarea de manusi si sa evite ranirea accidentala prin inteparea cu ace sau taierea cu instrumentar medical folosit sau/si nesteril. In cazul unui astfel de accident, ar fi recomandat ca persoana respectiva sa-si faca testul pentru depistarea anticorpilor antivirus hepatic C. In situatia nedorita a consumului de droguri injectabile, ar trebui evitata utilizarea in comun a seringilor. Femeile infectate cu virus hepatic C ar trebui sa stie ca riscul de transmitere de la mama la fat, desi in proportie de numai 4%, exista.
    Dr. Brisc recomanda ca in cazul pacientilor controlati prin programul national de testare a sanatatii populatiei, care au modificate transaminazele, sa se verifice in laborator existenta virusului hepatic B si C.
    Joi seara, dupa deschiderea oficiala, vor fi prezentate patru lucrari de psihiatrie, specii reactive (stres, comportament etc), farmacie si reumatologie, iar programul zilei de vineri va cuprinde comunicari din domeniile cardiologie, chirurgie, neurologie, oftalmologie, medicina dentara pe teme diverse, precum etapizarea tratamentului implanto-proteic, implantologia orala Straumann, restaurarile cu rasini compozite directe si farmacie.
Sursa: Rompres, 11-10-2007, Vizualizari 519
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.