Ziua internaţională pentru caritate

Data publicării: 05-09-2017

Ziua internaţională pentru caritate a fost instituită cu scopul de a sensibiliza şi a mobiliza oamenii, organizaţiile neguvernamentale şi părţile interesate din întreaga lume pentru sprijinirea celor care au nevoie de ajutor prin activităţi filantropice şi de voluntariat.

Potrivit ONU, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite prin Rezoluţia /RES/ 67/105 a desemnat ziua de 5 septembrie ca Ziua internaţională pentru caritate. Data de 5 septembrie a fost aleasă pentru a comemora trecerea în nefiinţă a Maicii Tereza, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1979 "pentru munca depusă în lupta pentru depăşirea sărăciei şi a lipsei de securitate, care constituie, de asemenea, o ameninţare la adresa păcii".

Acţiunile de caritate, cum ar fi voluntariatul şi filantropia, contribuie la crearea unei societăţi incluzive şi mai rezistente. Caritatea poate atenua efectele celor mai grave crize umanitare, asigură, de asemenea, suplimentarea serviciilor publice în sănătate, educaţie, locuinţe şi protecţia copilului. Aceasta ajută la progresul culturii, ştiinţei, sportului, precum şi la protecţia patrimoniului cultural şi natural. De asemenea, promovează drepturile celor marginalizaţi şi defavorizaţi şi face cunoscut mesajul omenirii în situaţii de conflict.

***
Maica Tereza s-a născut cu numele Agnes Gonxha Bojaxhiu, pe 26 august 1910, în Skopje, Macedonia. Potrivit http://www.catholica.ro, era cea mai mică dintre cei trei fraţi şi a făcut parte dintr-un grup condus de un preot iezuit.

S-a alăturat Congregaţiei "Surorilor de la Loretto" la vârsta de 17 ani, fiind trimisă în Calcutta, unde a predat într-o şcoală. După părăsirea congregaţiei, Maica Tereza a început să lucreze în mahalale, învăţând copiii săraci şi având grijă de bolnavii. După un an, unele dintre fostele ei eleve i s-au alăturat şi împreună au început să strângă muribunzii de pe străzi pentru a-i îngriji.

În 1950 a luat fiinţă Congregaţia Misionarelor Carităţii, în Dieceza de Calcutta. În 1952 guvernul i-a oferit o casă în care să îşi desfăşoare activitatea de slujire a săracilor şi a celor uitaţi. Congregaţia a crescut rapid, de la o singură casă la aproape 500 în toată lumea.

Maica Tereza a înfiinţat case pentru prostituate, femei victime ale violenţei, orfelinate pentru copii săraci şi case pentru bolnavii de SIDA. A fost o puternică apărătoare a nenăscuţilor.

A murit pe 5 septembrie 1997, fiind beatificată după şase ani, de papa Ioan Paul al II-lea, la 19 octombrie 2003, şi canonizată la 4 septembrie 2016 de papa Francisc.
Sursa: Agerpres, 05-09-2017, Vizualizari 171
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.