Ziua Mondiala a Hepatitei: Un Angajament Mondial in Lupta Impotriva Hepatitei B

Data publicării: 19-05-2009

In fiecare zi, in jur de 500 de milioane de oameni infectati cronic cu virusurile hepatitei B si C suporta consecintele medicale pe termen lung ale unei boli inca nerecunoscute universal ca o prioritate de sanatate publica. 
Hepatita B, cea mai serioasa forma de hepatita virala, infecteaza cronic peste 350 de milioane de oameni din intreaga lume, sporind riscul pentru complicatii hepatice grave precum ciroza si cancer hepaticii.
In Romania, aproape 1 milion de oameni (intre 2% si 7% - conform estimarilor OMS) sufera de hepatita cronica Biii. Pentru o zi, in data de 19 Mai, aproximativ 200 de grupuri de pacienti se unesc pentru a atrage atentia lumii asupra hepatitei virale si pentru a imbunatati, astfel, preventia si tratamentuliv.
Alianta Mondiala pentru Hepatita (WHA) a stabilit Ziua Mondiala a Hepatitei in 2008. Aceasta initiativa condusa in intregime de pacienti mobilizeaza comunitatea mondiala in lupta impotriva hepatitei virale, o amenintare globala reala.
Numai Hepatita B afecteaza mai mult de o treime din populatia lumii, 2 miliarde de oameni avand dovezi care confirma ca au intrat in contact cu virusul. Virusul hepatitei B este responsabil pentru 80% dintre cazurile de cancer hepatic din lume si provoaca anual in jur de 1 milion de decese.

Bristol-Myers Squibb (BMS) se alatura Aliantei Mondiale pentru Hepatita ca sponsor principal al Zilei Mondiale a Hepatitei si partener oficial in angajamentul pentru combaterea hepatitei virale. Ca lider mondial in cercetarea privind hepatita B, BMS face progrese mari pentru a controla hepatita B, dincolo de tratamentul bolii.
BMS coordoneaza initiative educationale pentru a mentine un nivel ridicat de constientizare necesar in lupta cu boala, in imbunatatirea preventiei si a managementului bolii.
BMS merge chiar mai departe cu sustinerea Zilei Mondiale a Hepatitei, prin Campania B-Aware (Informeaza-te!), un efort multi-national, multi-cultural menit sa ajute persoanele supuse riscului de a se imbolnavi de hepatita B sa-si dezvaluie identitatea, sa se testeze, vaccineze si, daca este necesar, sa urmeze un tratament. Prin actiuni locale, campania B-Aware a implicat si implica in continuare medici, grupuri de pacienti, organizatii guvernamentale, ministere ale sanatatii si comunitati pretutindeni in Europa, Orientul Mijlociu si Africa (regiunea EMEA), alaturi de distribuirea materialelor educative despre hepatita B si lansarea unui Web site dispnibil in 11 limbi, inclusiv in limba romana.

Impactul Hepatitei B in Romania
In Romania, aproximativ 1 milion de oameni (intre 2% si 7% - potrivit estimarilor OMS) sunt infectati cronic cu virusul hepatitei B. Cele mai frecvente cai de transmitere a virusului sunt calea sexuala si cea verticala, de la mama la fat.
Si in Romania, in data de 19 mai, in cadrul unei conferinte de presa, compania Bristol Myers-Squibb si partenerii sai – Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" Bucuresti, Centrul de Gastroenterologie si Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni si Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice (APAH - RO) a atentionat din nou asupra necesitatii constientizarii hepatitei cronice B, care este una dintre cele mai severe si agresive tipuri de hepatita.
Campania educativa pe care Bristol Myers-Squibb o sustine in Romania inca din anul 2007 urmareste informarea populatiei despre pericolul hepatitei B, caile de transmitere a virusului (cele mai des intalnite fiind transmiterea pe cale sexuala si cea verticala de la mama la fat), modalitatile de prevenire si necesitatea tratarii atunci cand este diagnosticata. Campania va continua in lunile urmatoare cu o serie de actiuni informative pentru media si pentru publicul larg.
Site-ul activ www.hepatitab.com.ro, lansat anul trecut, reprezinta in continuare o sursa importanta de informare despre hepatita B pentru publicul larg.
19-05-2009, Vizualizari 2278
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.