1 iunie - Ziua mondială a părinţilor (ONU)

Data publicării: 01-06-2023

1 iunie - Ziua mondială a părinţilor (ONU) La data de 1 iunie, este marcată, anual, Ziua mondială a părinţilor, cu scopul de a sublinia importanţa pe care o au părinţii pentru creşterea şi educaţia copiilor.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a instituit această zi la 17 septembrie 2012, prin Rezoluţia 66/292, potrivit site-ului www.un.org. Ziua dedicată părinţilor înseamnă exprimarea preţuirii faţă de părinţii responsabili de pe întreaga planetă, pentru angajamentul lor faţă de copii şi pentru sacrificiile făcute pe tot parcursul vieţii, se subliniază în document. Decizia Adunării Generale a ONU de a marca o zi a părinţilor s-a întemeiat pe recunoaşterea rolului fundamental pe care tatăl şi mama îl au în viaţa copiilor lor, dar şi pe nevoia de conştientizare a pericolelor la care aceştia sunt expuşi în societatea contemporană, în special din perspectivă socio-economică, conform www.un.org..

Totodată, potrivit paginii oficiale de internet dedicate acestei zile de către ONU, Ziua mondială a părinţilor este un bun prilej pentru a reafirma importanţa avută de Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Primele cinci puncte ale Agendei, conform www.mae.ro, sunt: fără sărăcie, prin eradicarea sărăciei în toate formele sale şi în orice context; foamete "zero", eradicarea foametei, asigurarea securităţii alimentare, îmbunătăţirea nutriţiei şi promovarea unei agriculturi durabile; sănătate şi bunăstare, altfel spus, asigurarea unei vieţi sănătoase şi promovarea bunăstării tuturor la orice vârstă; educaţie de calitate, împreună cu promovarea oportunităţilor de învăţare de-a lungul vieţii pentru toţi; egalitate de gen, care presupune emanciparea tuturor femeilor şi fetelor. Este lesne de văzut cum punerea în practică a acestor deziderate nu poate avea decât efectele cele mai benefice asupra familiilor din întreaga lume.

România, alături de state membre ale ONU, a adoptat Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă la Summit-ul istoric privind dezvoltarea, desfăşurat la New York, la 25-27 septembrie 2015.

Accentul pus în cadrul Agendei 2030 asupra atingerii bunăstării economice are o relevanţă deosebită pentru familie şi pentru relaţia părinţi-copii. Pe fondul unei situaţii economice nesatisfăcătoare, mulţi părinţi se văd nevoiţi să aleagă munca în străinătate, ceea ce înseamnă că numeroşi copii sunt lipsiţi de îngrijirea directă a părinţilor.

Potrivit unui studiu al organizaţiei Salvaţi Copiii România, prezentat la 4 mai 2023, aproape un milion de copii au avut experienţa plecării unuia dintre părinţi în străinătate. "Până la data studiului, aproape 14% dintre copiii români au avut în ultimii ani cel puţin unul dintre părinţi plecat la muncă în străinătate. Astfel, extrapolând la numărul total de copii, 3,9 milioane de copii, avem un număr de 536.000 de copii care s-au confruntat cu această situaţie în anul anterior efectuării studiului. Studiul a fost realizat în iunie 2021 - iunie 2022", a potrivit Gabrielei Alexandrescu, preşedinte executiv al Salvaţi Copii România.

Gabriela Alexandrescu a completat că, deşi situaţia materială a familiilor cu un membru plecat la muncă în străinătate este percepută a fi mai bună decât în cazul celorlalte familii, încrederea aparţinătorilor în evoluţiile viitoare la nivel de familie este mai reţinută atât în privinţa performanţelor şcolare ale copiilor, cât şi a stării de sănătate a familiei şi a stării generale a gospodăriei.

Ziua mondială a părinţilor vine în completarea Zilei internaţionale a familiilor, sărbătorită, anual, la 15 mai. Urmare a Rezoluţiei 44/82 din 9 decembrie 1989, ONU a proclamat anul 1994 drept Anul internaţional al familiilor. Prin Rezoluţia 47/237, la 20 septembrie 1993, a fost instituită şi Ziua internaţională a familiilor, fiind considerată o bună oportunitate pentru a creşte gradul de conştientizare a problemelor de familie şi a proceselor sociale, economice şi demografice care afectează familiile, potrivit www.un.org..

Există şi anumite state care aniversează Ziua mondială a părinţilor la alte date calendaristice. În SUA, Ziua părinţilor este marcată, anual, în cea de-a patra duminică a lunii iulie, conform unei iniţiative a senatorului Trent Lott, din 1994, semnată de preşedintele american Bill Clinton. Republica Coreea celebrează Ziua părinţilor la 8 mai, iar în Filipine, Ziua părinţilor este prima zi de luni din decembrie.
Sursa: Agerpres, 01-06-2023, Vizualizari 109
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.