1 octombrie - Ziua mondială a vegetarianismului

Data publicării: 01-10-2024

1 octombrie - Ziua mondială a vegetarianismului Ziua mondială a vegetarianismului (World Vegetarian Day) este marcată în fiecare an la 1 octombrie şi este menită să promoveze bucuria, compasiunea, precum şi posibilităţile de îmbunătăţire a vieţii oferite de vegetarianism, conform site-ului https://worldvegetarianday.navs-online.org/.

Ziua de 1 octombrie reprezintă data la care începe ''Luna de conştientizare a vegetarianismului'', care îndeamnă la informare şi conştientizare asupra beneficiilor vegetarianismului. Ziua mondială a vegetarianismului marchează începutul unei luni de petreceri, de evenimente gen "potluck", de prezentări şi degustări de preparate, de discuţii pe teme legate de vegetarianism, potrivit aceluiaşi site.

În 2024, spre exemplu, Societatea Vegetariană din Marea Britanie (Vegetarian Society) îndeamnă publicul din Marea Britanie să participe, sub sloganul ''Mix it Up!'', la ''Săptămâna naţională vegetariană'' (1-7 octombrie 2024), conform site-ului https://vegsoc.org/news/national-vegetarian-week-2024/. Campania care începe cu ocazia Zilei mondiale a vegetarianismului, pe 1 octombrie, îşi propune să încurajeze şi mai mulţi oameni să încerce schimburi în felurile lor de mâncare preferate pe bază de vegetale.

Sub sloganul ''Mix it Up!'', Societatea Vegetariană din Marea Britanie doreşte să încurajeze oamenii din această ţară ca, fie acasă, la cantină, la şcoală sau în cazul meselor luate în oraş, să renunţe la carne şi să încerce gama în continuă extindere de mâncăruri şi reţete fără carne. Săptămâna naţională vegetariană 2024 este o oportunitate perfectă pentru persoane fizice, comercianţi, autorităţi locale, catering, supermarketuri şi restaurante să se concentreze pe produse vegetariene. Este, de asemenea, motivul perfect pentru a încerca mâncarea vegetariană, şi, indiferent dacă eşti vegetarian toată săptămâna sau doar la o singură masă, tot vei face o mare diferenţă, deoarece micile schimbări pot avea un impact real şi pozitiv asupra planetei, se arată pe site-ul https://vegsoc.org/news/national-vegetarian-week-2024.

Societatea Vegetariană din Marea Britanie, înfiinţată în 1847, se defineşte, pe site-ul său https://vegsoc.org/, ca fiind progresistă şi deschisă tuturor, o mişcare de oameni determinaţi, conectaţi prin credinţa lor comună într-un viitor mai bun pentru fiecare viaţă de pe pământ.

Ziua mondială a vegetarianismului a fost stabilită în anul 1977 de Societatea Vegetarienilor din America de Nord (NAVS) şi aprobată ulterior, în 1978, de Uniunea Internaţională a Vegetarienilor (UIV). Chiar dacă 1 octombrie este data oficială, totuşi, dacă este necesar, evenimentul poate fi programat la o dată apropiată.

Uniunea Internaţională a Vegetarienilor (International Vegetarian Union - IVU) a fost înfiinţată la Dresda, în Germania, în anul 1908. Aceasta este o reţea globală ce cuprinde numeroase organizaţii independente din întreaga lume şi care promovează vegetarianismul. Ideea înfiinţării Uniunii Internaţionale a Vegetarienilor a venit de la Societatea Franceză a vegetarienilor, după cum arată site-ul https://ivu.org/. Primul congres privind vegetarianismul, care a avut loc în 1908, la Dresda, în Germania, a fost organizat la nivel internaţional de Societatea Britanică a vegetarienilor şi local, de Societatea vegetarienilor din Dresda. De atunci, mai multe congrese mondiale privind vegetarianismul au avut loc pe majoritatea continentelor, iar în 2008, cu prilejul centenarului, cel de-al 38-lea congres s-a desfăşurat tot la Dresda. Din 2012, acest eveniment global major a fost redenumit "IVU World Vegfest".

Până în 1914 exista deja o Societate a vegetarienilor în aproape toate ţările din Europa şi multe altele în întreaga lume. Congrese mondiale privind vegetarianismul au avut loc la fiecare doi sau trei ani, iar la fiecare congres Societăţile membre aleg Consiliul Internaţional (care până în 1971 s-a numit Comitetul Executiv), potrivit site-ului https://ivu.org/.

Fondată în 1974, Societatea Vegetarienilor din America de Nord (NAVS) este o organizaţie educaţională, al cărei obiectiv urmăreşte două direcţii: prima vizează oferirea unei reţele de suport pentru membrii şi grupurile afiliate NAVS şi pentru vegetarieni în general, iar cea de-a doua direcţie vizează informarea publicului despre modul în care vegetarianismul aduce beneficii oamenilor, animalelor şi Pământului pe care cu toţi trăim. Realizarea acestor obiective se face prin mai multe mijloace, între care revista trimestrială a NAVS - ''Vegetarian Voice'' -, apariţia şi distribuirea altor publicaţii de profil, găzduirea de conferinţe, oferirea de consultanţă. Începând din 1975, NAVS organizează şi sponsorizează conferinţe educaţionale anuale (inclusiv trei evenimente la nivel mondial). Conferinţele ''Vegetarian Summerfest'', organizate de NAVS, sunt deschise pentru oricine este interesat să afle mai multe despre vegetarianism.

În România a fost înfiinţată, în 1991, Societatea Vegetarienilor din România. Potrivit paginii de Facebook a acesteia (https://www.facebook.com/societateavegetarienilor/), Societatea Vegetarienilor din Romania (SVR) "este o organizaţie non-profit dedicată informării publicului despre vegetarianism ca abordare şi stil de viaţă, care preţuieşte sănătatea noastră, animalele şi mediul înconjurător".

Vegetarianismul exclude consumul produselor de origine animală în totalitate. Există însă şi variante de alimentaţie vegetariană în care carnea este exclusă, dar nu şi ouăle sau alte produse obţinute de la animale, precum lactatele sau mierea. Sunt, astfel, ovo-lacto-vegetarieni (cei care mănâncă ouă şi produse lactate), lacto-vegetarieni (cei care consumă produse lactate, dar nu şi ouă), ovo-vegetarienii (cei care nu mănâncă produse lactate, dar mănâncă ouă). Numărul adepţilor vegetarianismului creşte de la an la an. Motivele pentru care tot mai mulţi oameni decid să adopte o astfel de alimentaţie sunt numeroase, de la cele de natură religioasă, cele bazate pe compasiune faţă de animale, până la convingerea că acest mod de alimentaţie reprezintă un stil de viaţă sănătos.

Sursa foto: Societatea Vegetarienilor Din Romania/facebook.com
Sursa: Agerpres, 01-10-2024, Vizualizari 35
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.