3 martie – Ziua Mondială privind Protecția Sănătății Urechii și a Auzului

Data publicării: 03-03-2016

3 martie – Ziua Mondială privind Protecția Sănătății Urechii și a Auzului În fiecare an, data de 3 martie marchează Ziua Mondială privind Protecția Sănătății Urechii și a Auzului, cu scopul de a sensibiliza și conștientiza oamenii din întreaga lume privind problemele legate de îngrijirea urechii și a auzului.

A fost aleasă data de 3 martie datorită numerelor 3.3, reprezentative pentru cele două urechi, de către Centrul de Cercetare și Reabilitare pentru Surzi din China și Federația Chineză a Persoanelor cu Handicap. Acest eveniment a avut loc în anul 2007, în cadrul Primei Conferințe Internaționale privind prevenirea și reabilitarea auzului. La finalul acestei conferințe a fost elaborată „Declarația de la Beijing” ce a inclus recomandarea organizării unei zile internaționale pentru auz, cu scopul de a promova acțiuni la nivel mondial cu privire la îngrijirea auzului.

De cele mai multe ori pierderea auditivă este influențată de expunerea prelungită la zgomote intense, de mediul și stilul de viață, de anumite medicamente sau acțiuni medicale, dar poate fi și ereditară sau produsă de anumite șocuri emoționale.

Scopul principal al evenimentului este atragerea atenției asupra faptului că majoritatea cauzelor care duc la pierderea auzului în copilărie pot fi prevenite prin măsuri de sănătate publică. Mai mult, este subliniat faptul că acele persoane care suferă de pierderea auzului pot beneficia din plin de identificarea timpurie a afecțiunii și de intervenții adecvate și realizate în timp util.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că există 360 milioane de persoane din lume suferă de deficienţă auditivă din diferite cauze, iar 1,1 miliarde de adolescenți și adulți tineri prezintă riscul de a suferi o pierdere a auzului ca urmare a utilizării nesigure a dispozitivelor audio personale și expunerii la niveluri nocive ale sunetului în diverse locuri zgomotoase. În România, aproximativ 11% din populație suferă de deficiențe de auz și ar avea nevoie de aparate auditive.

Auzul se testează prin efectuarea unei audiograme, prin care se stabilește, eventual, și gradul de hipoacuzie.

Vă invităm să citiți mai multe informații despre hipoacuzie în articolul nostru din Biblioteca Medicală.
Sursa: Agerpres, 03-03-2016, Vizualizari 1427
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.