60 de milioane de fetite, avortate in India din 1947 pana in prezent

Data publicării: 21-06-2007

Avorturile... Groapa comuna dintr-o clinica rurala arata cum India ”scapa” de fete. Numarul fetitelor nenascute este estimat la circa 60 de milioane.

    ”Sunt cautate 60 de milioane de femei disparute”, se poate citi pe pancartele cu care femeile indiene ies in strada, protestand impotriva practicii extrem de raspandite in aceasta tara: cea de a face avort in cazul in care viitorul copil este o fetita. De cand India si-a dobandit independenta, in 1947, numarul copiilor nenascuti de care parintii au ”scapat” inca inainte ca acestia sa se nasca, doar din cauza ca erau fete, este estimat la 60 de milioane, noteaza cotidianul austriac Die Presse.
    De cel putin o saptamana societatea indiana stie unde se afla o parte infima din aceasta ”multime de fete nenascute”: in curtea din spate a ”Casei mamei si copilului "Beaulla"”, din satul Patiala, situat la aproximativ 50 de kilometri de capitala Delhi. Aici, doctorul A.K.Singh a sapat cu propriile maini o groapa, pe care a unit-o printr-o conducta de canalizare cu cladirea clinicii sale. In aceasta groapa, Singh arunca embrionii de sex feminin, dupa avorturile facute de el si sotia sa, Beaulla. Saptamana trecuta, Singh a fost arestat. El a recunoscut ca a facut 350 de avorturi, ”scapand” in acest mod 260 de embrioni. Potrivit afirmatiilor sale, el nu este medic, ci fost soldat.
    De altfel, Singh este acuzat nu doar de avorturi. Lui ii apartine si un ecograf fara licenta, care, potrivit legii, ar fi trebuit sa fie inregistrat. De cand tehnica moderna a facut posibila aflarea sexului copilului inca din burta mamei, ecografele firmelor General Electric, Toshiba si Siemens s-au impus ca lideri de vanzari pe piata indiana. Spre deosebire de prezicerile astrologilor, aceste aparate sunt mult mai sigure. In afara de aceasta, avorturile nu sunt considerate crime si nu sunt pedepsite prin lege, cum sunt pedepsite pruncuciderile.
   
    Abuz de ecografe
    Pentru a stopa practica aflarii sexului copilului inainte ca acesta sa se nasca, in 1994 in India a fost adoptata o lege care le interzice medicilor sa foloseasca ecografele in acest scop. Insa, dat fiind ca aceste aparate sunt folosite in scopuri medicale perfect legale, ele pot fi usor folosite si pentru a afla sexul copilului.
    Intre timp, potrivit politicii demografice din India, in aceasta tara continua sa fie permise avorturile pana in luna a cincea de sarcina, astfel ca nu este greu sa prezinti motivul real - dorinta de a scapa de un copil de sex feminin - drept atasament al parintilor la principiile unei familii indiene cu putini copii.
    Raidul din clinica lui Singh a fost intreprins nu doar datorita faptului ca, in ultimul timp, aparatoarele drepturilor femeilor au atras atentia asupra discriminarii la care sunt supuse fetele. Recensamantul populatiei din 2001 le-a demonstrat autoritatilor cat de raspandite sunt avorturile si ce urmari demografice ar putea avea acest lucru. Raportul dintre numarul de fetite si baietei nascuti in India a scazut in prezent la 933/1.000, in timp ce in plan global acest indice este de 1.055/1.000. Cifre dramatice se inregistreaza in statele indiene prospere, precum Delhi, Panjab, Haryana. Nu intamplator, politia s-a interesat de un astfel de loc precum Pataudi: clinica se afla in Haryana si se poate presupune ca pacientele lui Singh erau reprezentante ale clasei de mijloc, din orasul Gurgaon, ce cunoaste o dezvoltare vertiginoasa.
    In satele din acelasi stat fenomenul a capatat o amploare amenintatoare. Astazi in India nu sunt suficiente mirese, insa numarul avorturilor ilegale nu se reduce deloc. Nici macar zestrea /oferita fetelor la casatorie/ nu s-a redus. De altfel, indiferent de cat de mare ar fi ”deficitul” pe care au ajuns sa-l reprezinte femeile, statutul lor nu s-a schimbat absolut deloc.

    O sotie la mai multi frati
    Tatal prefera sa trimita petitori in satele sarace ale statului Bihar sau in Nepal, pentru a cumpara acolo o sotie pentru fiul sau. O asemenea sotie va deveni pentru el nu doar un simbol al statutului sau, ”cel in stare sa faca mereu baieti”, ci si o sclava in casa pe gratis. Iar atunci cand lipsa de femei va deveni prea mare, se va implementa din nou practica poliandriei, sau a ”sotiei de familie”, dupa cum o denumesc, atat de poetic, membrii unei astfel de aliante. O asemenea femeie devine sotie si obiect sexual pentru mai multi frati in acelasi timp si, de multe ori, din cauza sarcinilor repetate, incepe sa se adreseze unor asemenea institutii precum ”Casa mamei si copilului "Beaulla"”, noteaza in final cotidianul austriac.
Sursa: Rompres, 21-06-2007, Vizualizari 1649
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.