7 din 10 pacienți internați cu COVID-19 continuă să prezinte simptome la un an distanță

©

Autor:

7 din 10 pacienți internați cu COVID-19 continuă să prezinte simptome la un an distanță
La momentul actual, peste 271 de milioane de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 au fost documentate în întreaga lume. O parte dintre pacienții infectați și care au necesitat internare în spital prezintă un risc semnificativ de a prezenta probleme de sănătate la șase luni după externare.
O echipă de cercetători a folosit cohorta studiului longitudinal PHOSP-COVID, studiu aflat în curs de desfășurare, pentru a determina recuperarea percepută de pacient și factorii de risc asociați cu eșecul recuperării la un an după externare.

Scopul studiului actual este acela de a determina traiectoria pe termen lung a recuperării post-COVID-19, pentru a identifica astfel nevoile de asistență medicală ale pacienților și răspunsul necesar din partea sistemelor de asistență medicală și a factorilor de decizie politică. Rezultatele studiului arată că la cinci luni de la externare, 25,5% dintre pacienți s-au simțit complet recuperați, iar la un an, 28,9%, cu proporții similare raportate la cei cu date raportate.

La un an de la externare, primele zece cele mai frecvente simptome persistente au fost oboseala, durerile musculare, încetinirea fizică, somnul de slabă calitate, dificultățile de respirație, durerile sau umflăturile articulare, încetinirea gândirii, durerea și pierderea memoriei pe termen scurt. În general, prevalența simptomelor raportate la cinci luni a rămas în esență neschimbată la un an.

O parte dintre pacienți au prezentat, de asemenea, simptome de anxietate și/sau depresie relevante clinic, dar și simptome de stres post-traumatic. O proporție de 55/623 participanți au avut o afectare cognitivă severă. Între cinci luni și un an, simptomele de anxietate, depresie, dispnee și epuizare s-au îmbunătățit dramatic în grupul foarte sever, dar au existat puține schimbări în performanța fizică și nicio modificare generală a inflamației sistemice.

Studiul actual justifică nevoia urgentă de servicii de asistență medicală pentru a sprijini o populație de pacienți uriașă și în creștere rapidă, a căror calitate a vieții poate fi afectată semnificativ pe termen lung, din cauza infecției cu virusul SARS-CoV-2.

sursa: News Medical
foto: Starocean/Shutterstock

Data actualizare: 21-12-2021 | creare: 21-12-2021 | Vizite: 349
Bibliografie
Long-term characteristics of long-COVID following hospitalization, link: https://www.news-medical.net/news/20211217/Long-term-characteristics-of-long-COVID-following-hospitalization.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O singură doză de vaccin ARNm nu reduce riscul potențial de a dezvolta simptome pe termen lung în urma COVID-19
  • O nouă evaluare a severității asupra calității vieții ale simptomelor persistente a noului SARS-CoV-2
  • Femeile, mai predispuse riscului de a prezenta simptome ale noului SARS-CoV-2 pe termen lung
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum