A crescut numarul femeilor harghitene care solicita efectuarea testului Papanicolau

Data publicării: 21-05-2008

Numarul femeilor harghitene care solicita efectuarea testului Babes-Papanicolau, ce depisteaza din timp cancerul de col uterin a crescut semnificativ in Harghita, transmite corespondentul ROMPRES.
Medicul specialist ginecolog din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Harghita, Camelia Voicu, a declarat ca in fiecare luna trimite la Bucuresti aproximativ 120 de probe pentru efectuarea testului Babes-Papanicolau. Dintre acestea, in aproximativ sase cazuri sunt depistate leziuni precanceroase care pot fi tratate fara probleme.
Dr. Camelia Voicu a precizat ca numarul testelor efectuate este si mai mare, deoarece si alti colegi de-ai sai din sectia de obstretica-ginecologie recolteaza probe de la femeile care solicita acest lucru sau de la cele la care situatia o impune.
Potrivit sursei citate, numarul femeilor care vor sa-si faca un test Babes-Papanicolau a crescut foarte mult si datorita faptului ca mass media a pus accent, in ultima vreme pe campaniile de informare privind prevenirea cancerului de col uterin. "In ultima vreme a scazut numarul cazurilor de cancer in faza terminala si femeile sunt mai interesate de sanatatea lor, iar presa a avut un rol important in acest sens", a spus dr. Camelia Voicu.
Cu toate acestea, exista cazuri in care tinere de 26-27 de ani merg prea tarziu la medic si ajuns sa isi piarda viata dupa ce au fost diagnosticate tardiv cu cancer de col uterin.
Dr. Camelia Voicu a explicat ca importanta cea mai mare a testului Babes - Papanicolau este aceea ca poate detecta schimbarile aparute la nivelul colului uterin, existenta semnelor de modificare a celulelor, datorate infectiei cu virusul Papilloma uman (HPV), modificari ce pot, in anumite situatii, sa insemne riscul de aparitie a unui cancer de col uterin.
De altfel, testul Babes-Papanicolau este cea mai accesibila si cea mai importanta metoda de a preveni posibilitatea aparitiei si evolutiei unui cancer de col uterin, deoarece poate identifica anomaliile celulare de la nivelul colului inainte ca acestea sa devina canceroase. Virusul HPV se transmite pe cale sexuala, de la barbat la femeie, fiind frecvente cazurile in care toate partenerele unui barbat infectat au facut cancer de col uterin.
Medicii spun ca riscuri mai mari prezinta femeile care au parteneri multipli si care si-au inceput viata sexuala prea devreme.
Testul Babes-Papanicolau este recomandat a fi efectuat macar o data la un interval de unu - trei ani, dar cel mai bine este sa fie facut o data la sase luni.
21-05-2008, Vizualizari 654
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.