ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Stomatologie Stomatologie Bucuresti

Tratamentele stomatologice pe parcursul sarcinii

Tratamentele stomatologice pe parcursul sarcinii
Deşi majoritatea procedurilor dentare opţionale se pot amâna, la o femeie însărcinată care se prezintă cu durere de cauza dentara, afecţiune avansată sau cu infecţie, tratamentul stomatologic nu ar trebui întârziat. De cele mai multe ori durerea accentueaza starea de tensiune, nervozitate, provoaca insomnie si chiar poate initia contractiile in lunile terminale.

Dacă este indicat tratamentul de urgenţă, acesta trebuie realizat în orice moment, pentru a elimina stresul fizic asupra pacientei sau fătului. Deşi niciunul din medicamentele utilizate în tratarea durerii şi a infecţiilor nu este lipsit total de riscuri, consecinţele netratării unei infecţii active în perioada sarcinii depăşesc de departe posibilele riscuri ale celor mai multe medicamente necesare în îngrijirea dentară.

Menţinerea unei igiene orale optime este extreme de importantă în perioada sarcinii. Femeile însărcinate sunt expuse unui risc crescut de gingivită de sarcină, mobilitate dentară, carie dentară şi eroziune. Gingivita de sarcină, cea mai frecventă manifestare orală în rândul femeilor însărcinate, este cauzată de nivelurile crescute de estrogen şi progesteron, ducând la permeabilitate capilară crescută în cursul sarcinii. Gingivita si mobilitatea dentara sunt insa temporare.

Pacientele gravide experimentează iritarea gingiilor, slăbirea smalţului dentar şi caria dentară datorită expunerii crescute la acizi induse de răul de dimineaţă şi boala refluxului gastro-esofagian. Îngrijirea preventivă prin tratament parodontal şi igienă orală corespunzătoare pot ajuta la prevenirea unor asemenea episoade.

Tratamentele stomatologice trebuie efectuate in pozitie semisezanda si sa fie de durata cat mai scurta dupa luna a 6-a.

De asemenea anumite medicamente sau substante folosite in tratamentul stomatologic pot afecta starea de sanatate a fatului, unele dintre ele avand chiar efecte teratogene. De aceea, va recomandam un consult de specialitate efectuat de medicul stomatolog care v-a evaluat starea dumneavoastra de sanatate orala. Acesta va decide ce substante trebuie folosite pentru a nu afecta sanatatea atat a fatului cat si a mamei sau pentru ca riscul sa fie cat mai mic.

Autori: Dr. George Uce, medic stomatolog, Competenta in Implantologie, in cadrul Abc Eurodent
Asma Battah, studenta anul VI, UMF Titu Maiorescu, Facultatea de Medicina Dentara