ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ortodonție și ortopedie dento-facială Ortodonție și ortopedie dento-facială Bucuresti

Nanoparticulele de argint ar putea trata candidozele bucale

Nanoparticulele de argint ar putea trata candidozele bucale
Germenii ce produc infectii bucale de tip candidoze ar putea fi distrusi de nanoparticule de argint produse in laborator, conform cercetarilor facute in Portugalia. Cercetatorii au studiat actiunea nanoparticulelor de argint prezente in apa de gura si pe fatete de ceramica, cu potential preventiv asupra infectiilor cauzate de Candida ce apar in special la persoanele tinere, in varsta si imunodeprimati.

Studiul a fost finalizat de prof. Mariana Henriques si colegii sai de la Colegiul Minho din Largo de Paco, ce au studiat caracteristicile antifungice ale nanoparticulelor de argint impotriva speciilor Candida Albicans si Candida Glabrata. Aceste doua specii cauzeaza stomatite si infectii gingivale, greu de tratat.

Cercetatorii implicati in acest studiu au adaugat diferite dimensiuni si cantitati de nanoparticule de argint in biofilme artiificiale de saliva, costatand ca au eficienta indiferent de dimensiunea particulelor.

Avand in vedere incidenta infectiilor date de Candida Albicans, nanoperticulele de argint par a fi o noua metoda de tratament cu potential crescut, mentioneaza Henriques. Fiind relativ stabile in mediu lichid, nanoperticulele de argint au potential de a ajunge in component apelor de gura.

Henriques spera sa realizeze integrarea nanoparticulelor de argint in suprafata fatetelor de ceramic, ce pot preveni aparitia acestor infectii.

Sursa: www.lastdetntalnew.com

Medical supervisor: Dr. Letitia Chiriacescu