ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Igienă Igienă Bucuresti

Frica de dentist este transmisa copiilor de catre parinti

Frica de dentist este transmisa copiilor de catre parinti
Fobia de medical stomatolog este o problema mare in cadrul pedodontiei (stomatologiei pediatrice), iar conform unui studiu recent, parintii chiar transmit fricile proprii copiilor pe o scara emotionala.

Cercetatori din Rey Juan Carlos University Madrid evidentiaza cum frica de stomatolog poate fi foarte usor transmisa copiilor. Un autor pe nume America Lara Sacido povesteste despre informatii conform carora tatii joaca un rol mediatic important in trasmiterea fobiei de la mama la copil.

Cand frica de stomatolog este deja prezenta la unul din membrii familiei, sunt mari sanse ca si ceilalti membri sa o dobandeasca. Lara Sacido explica cum copiii mici acorda atentie mai mare starilor emotionale ale tatalui pe parcursul tuturor deciziilor, ca de exemplu a fi sau nu temator de medicul stomatolog.

Reactia tatalui in relatia cu stomatologul are un rol cheie in transmiterea fricii de la mama la copil. Pentru a reduce fobia copiilor de stomatolog este important sa fie implicati activ si mama si tatal caci in cadrul vizitelor la stomatolog ambii parinti sunt importanti.

Parintii trebuie sa-si suprime starea de anxietate in fata copiilor cand vin in cabinetul stomatologic. Copilul trebuie sa fie relaxat, ori nu poate fi astfel daca unul din parinti este nervos in sala de asteptare sau in timpul tratamentelor.

La nivel psihosociologic s-a constatat ca emotiile pozitive contagioase reprezinta cheia controlului fobiei micilor pacienti la stomatolog.

Daca copiii isi vad parintii relaxati sau chiar facand glume pe seama vizitei la cabinet vor fi incarcati deja cu energie si atitudine pozitiva.

Chiar daca apare si cea mai mica teama de medicul stomatolog, aceasta nu se compara cu teama indusa de catre parinti inainte sau de starea de anxietate a parintilor in timpul vizitei.

Parintii trebuie sa inteleaga si sa invete cum sa controleze atitudinea pozitiva corecta astfel incat micutii lor sa nu dezvolte teama sau fobii grave de stomatolog. Deasemena parintii trebuie sa faca distinctie intre experientele proprii vechi neplacute si timpul prezent.

Daca acest pas important a fost depasit, ramane pe seama unui medic stomatolog rabdator si priceput sa faca din experienta in cabinet a copilului un lucru foarte placut.


Sursa: latestdentalnews
Medical supervisor: Dr. Letitia Chiriacescu