ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Stomatologie Stomatologie Bucuresti

Cat de importanta este periuta dentara?

Cat de importanta este periuta dentara?
Pe langa tehnica periajului si tipul pastei de dinti, v-ati intrebat vreodata cat de importanta este periuta? Sau daca vi se potriveste?

Vorbim in primul rand de periutele moderne, din materiale sintetice, nu de cele clasice, cu maner de lemn din fire de par natural, la care s-a renuntat din motive antiseptice (materialele organice favorizeaza colonizarea bacteriilor). Periutele pot fi dentare, interdentare si pentru curatarea protezelor dentare.

Periutele dentare manuale pe care toata lumea le utilizeaza se deosebesc intre ele prin capat si maner. Capul periutei este caracterizat prin lungimea partii active, latimea sa, tipul perilor. Capul periutei este de obicei lung de 2-2,5 cm. Exceptie fac periutele pentru copii, ce sunt mai mici si mai inguste, adaptate la gura mica a copiilor.

Pe capul periei sunt prezenti perii din material sintetic. Acestia, la randul lor, difera prin lungime, aranjament, duritate, culoare, indicatie, forma la varf.

Pe o singura periuta e posibil sa observati toti perii de aceeasi lungime sau de lungimi diferite. Ca si directie, deasemenea, perii pot fi paraleli intre ei, dar si cu axe diferite. Axele diferite ale periilor sunt gandite in asa fel incat sa patrunda in timpul periajului in zonele greu accesibile (in special interdentar).

Exista peri de culori diferite pe unele periute. Unii producatori le aleg strict pentru aspect, altii le dau o utilitate interesanta; astfel sunt perii de uzura: ei au la inceputul utilizarii o anumita culoare, iar pe masura ce periuta este utilizata (2-3 luni) perii se decoloreaza dispre capat spre baza. In acest fel utilizatorul este atentionat ca periuta trebuie schimbata. Un alt indiciu este si evazarea perilor catre exterior.

Pe o singura periuta puteti intalni doar peri sau peri si conuri de silicon. Aceste mici conuri alungite sunt destinate papilelor interdentare; rolul lor este de stimula circulatia sangvina.

Perii au duritati diferite: soft, medium, hard, indicative marcate pe ambalajul periutelor. Pentru persoanele fara probleme gingivale periutele medium sunt indicate, insa la cei cu gingivite, parodontite, femei insarcinate, friabilitate capilara indicam cele soft. Unii producatori nteaza duritatea ca unitate din 100 (100 fiind cele mai dure). Cei cu tendinta de depunere rapida a tartrului si fara afectiuni parodontale pot utiliza periutele hard, cu mentiunea necesitatii consultarii unui stomatolog.

Perii sunt diferiti la capete, putand fi retezati drept sau rotunjiti. Perii retezati sunt traumatizanti pentru smalt si gingii, ei putand afecta smaltul in cazul persoanelor cu exces de zel si tehnica incorecta. Atentie la ambalajul periutelor, unde producatorii consacrati mentioneaza forma perilor la varf, sau pun o pictograma.

Pentru copii periutele sunt concepute ca mici per total, cu peri scurti, moi, capat ingust si maner mai mare si nederapant. Diversi producatori au conceput periute in functie de grupele de varsta (0-2 ani, 2-4 ani, 4-6 ani).

Periutele electrice au capatul complet diferit, in general rotund cu perii dispusi in cerc. Periutele interdentare arata asemenea unui mic con, sau bradut, cu ferii dispusi in spirala in jurul unui fir metalic. Ele pot fi scurte, pentru a fi apicate intre degete sau lungi cu manar normal de periuta.

Cea mai ciudata periuta referitor la capat este periuta pentru molarii de minte; aceasta are doar un mic smoc de peri, capatul rotund si foarte mic, iar gatul periutei prezinta un unghi, o cudura. Este special comceputa pentru a ajunge in spatiile greu acesibile si a nu provoca greata.

Manerul periutelor difera si el de la producator la producator. Poate fi plat, rotund pe sectiune, cu mici denivelari, rigide sau flexibile. Cele flexibile, desi cu reclama buna din partea producatorilor, sunt obositoare si ineficiente. Presiunea pusa de catre mana pe manerul periutei se transmite doar partial capatului, supunandu-ne la o forta excesiva manuala.

Cele mai comode manere sunt cele mai voluminoase, cu cauciuc cu rol antiderapant pe ambele parti si cu o mica concavitate pentru aplicarea policelui. Cu cat o periute va sta mai stabil si mai comod in podul palmei , cu atat veti fi mai axat pe tehnica periajului corect, nu pe forta mainii.

Ca si indicatii, periutele electrice sunt utile, insa atentia trebuie sa fie sporita toturi la tehnica periajului prin miscarea de rulare de la gingie inspre dinte. Dezavantajul major al periutelor electrice este lenea rezultata din miscarea automat executata de periuta, ce inlesneste persoanei distragerea atentiei si o indeamna sa se bazeze strict pe miscarile rotatice sau pulsatorii ale periutei.

Daca aveti nelamuriri referitoare la tehnica periajului sau tipul periutei, nu exitati sa intrebati medicul stomatolog. El va va explica tehnica de periaj corecta, tipul de periuta ce vi se potriveste, pasta si mijloacele adjuvante (ata dentara, apa de gura). Indiferent cat de mult va grabiti sau cat de mult doriti sa economisiti, ganditi-va bine cand alegeti o periuta dentara. Ea va intretine dintii cu siguranta 2-3 luni si sa scuteste de viitoare probleme.


Autor: Dr. Letitia Chiriacescu, medic stomatolog ABC Eurodent