ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Medicină de urgență Medicină de urgență Bucuresti

Inlocuirea biologica a dintilor - un pas mai aproape

Inlocuirea biologica a dintilor - un pas mai aproape
Un nou studiu publicat in Journal of Dental Research descrie un progres in eforturile de a dezvolta o metoda de inlocuire a dintilor lipsa cu dinti noi creati prin bioinginerie din celulele provenite din gingiile proprii ale persoanei. Studiul este condus de profesorul Paul Sharpe, un expert in dezvoltarea cranio-faciala si biologia celulelor stem de la Institutul Dentar al Kings College London.

Studiile ce aveau ca scop producerea dintilor prin bioinginerie(biodinti) au fost in mare parte concentrate pe generarea de dinti imaturi ce ii imita pe cei din embrion si care pot fi transplantati ca mici "bilute" de celule in maxilarul adult pentru a dezvolta dinti pe deplin functionali.

In mod remarcabil, in ciuda mediilor foarte diferite, acest tip de dinti se pot dezvolta normal in maxilarele adulte; astfel , daca se pot gasi celule potrivite care prin combinare sa produca dinti imaturi, exista potentialul ca biodintii sa devina o realitate clinica.

Studiile ce au urmat s-au concentrat in mare parte pe folosirea celulelor embrionale, dar astfel de surse celulare sunt nepractice pentru utilizarea in stomatologia generala. Cercetatorii incearca sa gaseasca o sursa adulta de celule epiteliale si mezenchimale ce pot fi obtinute in numar suficient de mare pentru ca biodintii creati sa devina o alternativa viabila implantelor dentare.

In acest nou studiu, cercetatorii au izolat celule gingivale umane adulte de la pacienti, le-au multiplicat in laborator si apoi le-au combinat cu celule generatoare de dinti provenite de la soareci. Prin transplantarea acestor combinatii de celule in soareci cercetatorii au reusit sa creasca dinti hibrizi ce contineau dentina, smalt si radacini viabile.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca aceste celule epiteliale usor de obtinut sunt o sursa buna de luat in considerare pentru formarea biodintilor umani.

Insa urmatoarea mare provocare este descoperirea unei metode de a modifica celulele mezenchimale umane adulte pentru a fi generatoare de dinti, deoarece pe moment doar celulele mezenchimale embrionice sunt capabile de asa ceva.

Sursa: Kings College London
Tradus si adaptat de Dr. Cristian Demetrescu, medic stomatolog ABC Eurodent