ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Igienă Igienă Bucuresti

Opt cauze ale respiratie urat mirositoare

Opt cauze ale respiratie urat mirositoare
Stiati ca respiratia urat mirositoare are si alte cause decat ceapa sau usturoiul? Adesea acestea sunt incriminate pe nedrept , cauza halenei fiind de fapt alta. Mai jos am ales sa descriu 8 cauze ale respiratei neplacute, cauze pe care multi dintre noi nu le stiu sau nu le-au dat importanta.

Acestea sunt:
1. Bacteriile orale
2. Alimentele.
3. Problemele de stomac.
4. Amigdalele.
5. Menstruația.
6. Droguri si obiceiuri vicioase.
7. Uscăciunea gurii.
8. Gingivita si parodontoza.

1. Bacteriile orale , produsele de excretie ale metabolismului bacterian si cariile

Bacteriile orale reprezinta cea mai frecventa cauza a respiratiei urat mirositoare. Acestea se pot ascunde în locuri care în mod normal nu se poate ajunge cu o periuta de dinti, sub linia gingiei, între dinți, în regiunea din spate a gurii si pe limba.
Chiar daca te speli pe dinți de câteva ori în fiecare zi si folosesti si ata dentara, niciodata nu poti elimina complet toate bacteriile din gura. În timp ce mâncați , bacteriile descompun alimentele în produse reziduale. Aceste produse uzate pot mirosi foarte rău. Cele mai grave sunt cele cu compuși de sulf volatili. Acești compuși sunt numite volatile, deoarece se evapora repede și parasesc gura, provocand astfel respiratia urat mirositoare.
Bacteriile se regasesc si in cariile dentare, care deasemenea dau un miros urat.
Acești compuși pot oferi respirației dumneavoastră mirosul unui "ou stricat" sau mirosuri neplăcute cum ar fi miros de carne putredă, miros de materii fecale, sau miros cadavru.
Prin controale regulate la medicul stomatolog puteti verifica corectitudinea periajului la domiciuliu, puteti face un periaj profesional, un detartraj si puteti cere sfatul unui specialist.

2. Alimentele.

Alimentele conțin compusi care sunt în măsură să se evapore rapid în gură. Deoarece acestea se evapora repede, ele sunt puse în respirație. Există multe alte alimente care pot cauza respiratia urat mirositoare. Dacă produsul are un miros puternic, sau este picant, atunci sunt șanse ca acesta sa poata fi un inculpat in respiratia urat mirositoare.
Alimentele bogate in proteine, cum ar fi ouă, lapte și brânză, au fost de asemenea legate de respiratia urat mirositoare sau halena.
Daca va spalati pe dinti dupa fiecare masa si utilizati apa de gura aveti sanse mari sa scapati de acest inconfort.

3. Probleme gastrice

Helicobacter pylori, care este denumirea științifică pentru bacteria care cauzeaza ulcere gastrice a fost implicata in respiratie urat mirositoare. Un studiu publicat în 2002 a constatat că prezența H. pylori a aratat o crestere in intensitare a respirație urat mirositoare ale acelei personae.
Un alt exemplu de probleme de stomac asociate cu respiratia urat mirositoare ar putea fi faptul că atunci când ne digeram hrana, miroase destul de urat. Dacă cineva produce gaze în stomac , una dintre principalele modalități pentru ca acestea să părăsească organismul este prin gura.
Multe persoane atribuie halena fetida problemelor dentare, iar dupa rezolvarea lor constata cu stupoare ca halena persista. Din pacate, doar un medic gastro-enterolog va poate ajuta mai departe.

4. Amigdalele .

În mod normal, amigdalele pot oferi o aparare buna impotriva bacteriilor daunatoare ce intra in gura. Ocazional, acestea nu pot face fata fluxului mare de bacterii, și formează un calcificat alb-brânzos, substanta numita tonsilolit, care miroase oribil! Tonsilolitul este alcătuit din materi in stare de putrefacție, resturi ale bacteriilor cu care amigdalele au luptat.
Dacă ați simțit vreodată ca ati avut ceva depus în partea din spate a gurii și în cele din urmă cand ati tușit si expectorat o substanță albicioasă mirositoare, sunt sanse ca aceasta sa fi fost tonsilolit.

5. Menstruația

Multe femei observa ca au respiratia neplacuta doar în timpul perioadei lor menstruale. Acest lucru este foarte comun și nu este nimic îngrijorator.
In timpul menstruatiei, hormonii modifica gingiile și alte țesuturi în gură ceea ce le face mai prietenoase cu bacteriile cauzatoare ale respiratiei urat mirositoare. Femeile gravide pot observa, de asemenea, o respiratie urat mirositoare , aceasta fiind datorata acestor schimbari hormonale.

6. Droguri si ale vicii

Drogurile sau obiceiurile vicioase, cum ar fi țigările pot cauza respiratie urat mirositoare prin uscarea gurii si modificarea ritmului de crestere bacterian. Acesta poate oferi, de asemenea, un miros invechit al respiratiei.
Alcoolul poate da respirației tale un miros înțepător care este ușor de recunoscut.
Există, de asemenea, o serie de medicamentepe baza de prescriptie medicala ce poate opri nervii care merg la glandele salivare. Aceste medicamente pot usca gura destul de repede, ceea ce duce la respiratia urat mirositoare .

7. Uscăciunea gurii.

Gură uscată pare a provoca respiratia urat mirositoare, permițând numai anumitor bacterii ,cele care cauzeaza respiratia urat mirositoare ,să se dezvolte mai mult în gură. Acesta este un factor major în mirosul respirației dimineața. Dacă sunteți în imposibilitatea de a respira pe nas noaptea din cauza unei raceli sau a unei sinuzite, gura se usuca repede și devine un teren propice pentru aceste bacterii.
Există multe alte activități care determina o gura uscata. Activități cum ar fi prelegeri, efectuarea de apeluri de vânzări, sau doar vorbitul foarte mult cu un prieten ,poat usca toată gura. Pentru a remedia acest lucru, este o idee bună este de a avea puțină apă la dumneavostra, sau în cazul în care nu este posibil, unele gume de mestecat pot stimula fluxul salivar pentru a umezi gura.

8. Gingivita si parodontoza.

Deși acestea sunt în principal cauzate de bacterii, le-am pus într-o categorie proprie, deoarece la un individ sănătos, aproape nu există deloc spațiu pentru ca este bacterii să se dezvolte în spațiul dintre dinți și gingii.
Atunci cand bacteriile se multiplica intens sub nivelul gingiei, se poate produce gingivita. Dacă acest proces nu este inversat, se poate produce fenomenul de resorbtie osoasa, ceea ce in timp duce la pierderea dintilor. Cu cat spatiul dintre dinti si gingie devine mai mare, cu atat numarul bacteriilor ce produc respiratia urat mirositoare este mai mare.


Sursa: dental news.com
Tradus si adaptat de : Dr. George Uce , medic stomatolog in cadrul ABC Eurodent
 
Programare