ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Medicină de urgență Medicină de urgență Bucuresti

Multiplele beneficii ale cuisoarelor

Multiplele beneficii ale cuisoarelor
Cuisoarele sunt utilizate in medicina Aiurvedica, chineza, in general medicina naturista si in stomatologie, caci uleiul esential este folosit ca si calmant in urgentele dentare. Aplicarea sa in cavitatile cariate ale dintilor are efect analgezic.

Denumirea specifica este Eugenia Aromaticum sau Caryophillatta Eugenia. Sau mai cunoscut de noi, toti, ca Eugenol. Mirosul specific este dat de uleiul volatil esential ce reprezinta 70 % din continutul semintelor plantei.

Cuisoarele sunt utilizate ca si carminativ, crescand nivelul acidului clorhidric din stomac si umbunatatind peristaltismul. Deasemenea se spune ca ar avea proprietati antihelmintice.

Uleiul esential este utilizat in aromaterapie, in afectiunile digestive, unde efectul este de incalzire si stimulare. Aplicarile topice pe stomac sau abdomen incalzesc tractul digestiv.

In medicina chineza uleiului de cuisoare ii este atribuita tratarea afectiunilor renale si imbunatatirea yang-ului rinichiului.

Avand in vedere capacitatea de incalzire atat de puternica, nu este indicat persoanelor cu simptome febrile.

Mai este utilizat in episoadele de greata matinala impreuna cu ginseng si patchouli, in episoadele vomitive si diareice cauzate de splina sau stomac.

Pentru hipotoniile musculare, inclusiv scleroza multipla, uleiul de cuisoare poate fi utilizat pe cale generala sub forma de ceai, sau topic prin masaj muscular.

Uleiul de cuisoare poate fi gasit in compozitia unor paste de dinti, tablete laxative si in solutia Clovacaina. Aceasta are efect de anestetic local, antiseptic si cicatrizant asupra ulceratiilor bucale, impreuna cu Eugenolul, atat de folosit cu obturatiile de canal sau pansamentele provizorii stomatologice.

In secolul 3 A.D. un lider chinez al dinastiei Han a cerut tuturor celor ce urmau sa I se adreseze sa mestece cuisoare inainte pentru ca gura sa le miroasa frumos.

In Evul Mediu cuisoarele au fost vandute si tarnsportate de musulmani peste Oceanul Indian. Comertul cu cuisoare apare mentionat in faimoasa " O mie si una de nopti" de personaje precum Sindbad Marinarul.

Ca fapt divers, iata continutul in nutrienti ai cuisoarelor :

Magneziu 63%
Grasimi Omega 3 7,5%
Vitamina K 7,4%
Fibre 5,7%
Vitamina C 5,6%
Magneziu 2,7%
Calciu 2,7%
Calorii 0%

Este deci binevenit in orice dieta !


Sursa: wikipedia.org, whfoods.com, doterrablog.com
Foto: doterrablog.com
Traducere si adaptare: Dr. Letitia Chiriacescu, medic stomatolog ABC Eurodent