ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Igienă Igienă Bucuresti

Si dintii de lapte conteaza

Si dintii de lapte conteaza
Autor: Dr Alexandra Dumitrescu
Multi parinti considera ca dintii de lapte nu conteaza avand in vedere ca ei oricum cad. Adevarul este ca dintii de lapte conteaza. Dentitia primara este importanta in dezvoltarea fizica, emotionala si sociala a copilului.
Parintii trebuie sa constientizeze faptul ca orice dinte de lapte netratat, cariat, poate afecta dintele permanent ce urmeaza sa erupa!


Care e scopul dintilor de lapte?
Principalul scop al dentitiei primare este de a mentine spatiul pe arcada pentru urmatorii dinti ce urmeaza sa erupa, adica cei definitivi.
Orice dinte de lapte pierdut din cauza unei carii foarte mari sau a unei extractii cu mult inainte de termen poate duce la probleme seriose. De ce ?
Dintii au tendinta sa migreze si sa umple spatiile lipsa. Daca pierderea unui dinte de lapte se face cu mult inaintea eruptiei celui definitiv dintii din spatele lui vor avea tendinta sa migreze catre spatiul lipsa si sa il umple ceea ce va cauza problem serioase de spatiu. In momentul in care cel definitiv isi incepe eruptia nu va mai avea loc sa iasa normal pe arcada, fiind blocat de dintii de lapte restanti. Astfel apar inghesuiri ale dintilor definitivi, eruptii in pozitii anormale, intr-un cuvant dizarmonii ce pot afecta intregul sistem oro-dentar.

Dintii de lapte si infectiile!
Dintele permanent creste si se dezvolta sub dintii de lapte, in profunzimea osului. Orice carie netratata a dintilor de lapte poate determina complicatii precum abcesul dentar, infectie ce poate ajunge la dintele permanent afectandu-i astfel cresterea.

· Dintele permanent in acest caz va erupe dar cu malfromatii, defecte de structura sau coloratii, fapt ce poate afecta starea emotionala si sociala a viitorului adult.
· O alta situatie ce apare datorita unei mari infectii la dintii de lapte este ca dintele permanent nu va mai erupe. Ramane fixat in os, o situatie in care este necesara supunerea copilului la alte tratamente precum cele ortodontice in care se face redresarea dintelui permanent pe arcada; sau chiar chirurgicale, cu descoperirea dintelui.

Dinti de lapte si durerea!
Daca vorbim de dinti de lapte vorbim de copii.
Copiii, in general, nu agreaza nici macar controale de rutina la medic. Daca la prima vizita cel mic se prezinta cu durere deja o relatie de colaborare normala medic-pacient copil este compromisa.
Copilul este intr-o stare de suferinta iar daca medicul si parintii insista sa i se rezolve problema la prima vizita , in timp ce exista durerea, pentru cel mic va fi o experinta total neplacuta cu consecinte pe viitor. Va capata teama de medicul dentist iar in perioada adulta cand va avea nevoie sa isi rezolve problemele stomatologice din timp, din cauza fricii va evita, temporizand tratamentele pana in momentul cand nu va mai avea ce sa faca decat sa viziteze un medic dentist. Acel moment concide de obicei cu momentul in care manoperele stomatologice simple de vindecare a dintilor nu mai sunt posibile si situatia se complica cu tratamente de anvergura.
Un numar mare de dinti cariati necesita multe sedinte de tratament un lucru aproape insuportabil pentru copil. Ei nu au capacitatea si rabdarea necesara pentru a intelege necesitatea tratarii dintilor.
De aceea este bine sa mergeti cu copilul la un medic dentist chiar daca nu are probleme stomatologice. Este benefic pentru copilul dumneavostra sa cunoasca din timp personalul medical si medicul ce urmeaza sa il trateze cu mult inainte sa apara ”durerea”. De cate ori nu ati mers la medicul dentist si ati spus “Nu am mai fost la medic de mult, mi-a fost frica pentru ca m-a durut foarte tare cand eram copil!”? Nu acelasi lucru il dorim copilului, dorim sa se familiarizeze cu personalul medical si sa priveasca scaunul stomatologic ca pe un lucru bun.

Dinti de lapte, nutritia, musculatura si vorbirea!
Da! Dinti de lapte, daca sunt afectati, au legatura cu toate cele de mai sus. In ce fel, va intrebati?
"De ce il doare burtica?" Una din posibilele cauze sunt dintii!
Lipsa dinţilor duce la probleme digestive deoarece alimentele nu sunt mestecate suficient, iar formarea bolului alimentar este deficitară.
Durerea sau lipsa dintilor va impiedica o alimentatie corespunzatoare fapt ce poate duce la subponderabilitate.
Copilul va avea tendinta sa manance alimente moi in detrimentul celor dure ceea ce va determina o dezvoltare musculara insuficienta si implicit o dezvoltare osoasa deficitara, cu arcade dentare mici si aparitia inghesuirilor dentare, necesitatea aparatelor ortodontice si chiar probleme ORL.
O dieta sanatoasa ajuta copilul sa se dezvolte frumos si armonios.
Lipsa dintilor poate duce la probleme de vorbire!
Dinti joaca un rol important in vorbire si in formarea sunetelor, vocalelor, consoanelor. Lipsa lor duce la articularea incorecta a cuvintelor pana in momentul in care apar dintii definitivi. Un aspect deloc de neglijat dat fiind faptul ca nu ne dorim un copil cu probleme de vorbire. Acest lucru se poate rasfrange asupra celui mic. Cum ? Stim ca uneori copiii intre ei, la joaca sau la scoala, pot fi rautaciosi unii cu altii si exista posibilitatea ca cei mici sa “rada”de acest defect cu o consecinta nefasta pt copilul dumneavoastra. Nefasta de fapt pentru increderea lui de sine.

Dintii de lapte si capacitatea de a se juca si de a invata
In cele din urma durerea prezenta la unul din dintii de lapte il va impiedica din activitatile cele mai importante ale unui copil acelea de a invata, de a fi atent la scoala sau chiar din joaca.
Sanatatea orala si starea dintilor, contrar convingerilor actuale a multor parinti si chiar a multor medici generalisti, conteaza la orice varsta.
Dintii de lapte conteaza pentru viitorul copilului din multe puncte de vedere, observam cate probleme pot genera niste "dinti de lapte care oricum pica" asa ca de ce sa nu le preintampinam printr-o simpla vizita la medicul dentist ?