ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Medicină de urgență Medicină de urgență Bucuresti

Ce este aditia osoasa in stomatologie

Ce este aditia osoasa in stomatologie
Autor: Dr Ionut Vasilof
Augmentarea osoasa este o manopera chirurgicala menita sa ajute organismul sa regenereze os prin inlocuirea sa cu grefe osoase. Este frecvent folosita in implantologia orala, contribuind la osteointegrarea implantului (atunci cand este cazul) si stabilitatea implantului.

Aceasta se poate face:
· Inainte de inserarea implantului; daca in urma investigatiilor imagistice se observa ca nu exista suficient os pentru a sustine un implant, se recurge la aceasta interventie. Inserarea implantului va fi intarziata cateva luni, pana cand s-a format osul necesar. Exista si riscul ca rezultatul sa nu fie cel scontat, caz in care se va revizui situatia si se va opta pentru un alt plan de tratament.
· In timpul implantarii; daca problema crestei osoase este marginala, se poate face aditie osoasa in aceeasi sedinta cu inserarea implantului, pentru a scadea riscul de esec. Nu este indicat acest procedeu daca deficitul osos este semnificativ, fiind recomandata amanarea inserarii.
· Dupa extractie dentara; medicul stomatolog poate recomanda aditia osoasa post-extractional, chiar daca nu s-a decis inca tratamentul edentatiei respective, implicit inserarea unui implant. Se conserva tesutul osos si prin stimularea formarii de os nou in alveola se creeaza un mediu propice pentru un viitor implant.
Decizia finala este cea a medicului implantolog. Dupa studierea cazului(anamneza dar si analize imagistice complementare) se va alege varianta cea mai indicata, cu sansele cele mai ,ari de reusita.

Autor: Dr. Ionut Vasilof, medic dentist ABC Eurodent, competenta in Implantologie
Foto: www.dentalart.com