ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Chirurgie maxilo-facială Chirurgie maxilo-facială Bucuresti

Ce este un sinus lift?

Ce este un sinus lift?
Autor: Dr George Alexandru Uce
Sinusul maxilar este de fapt o camera plica cu aer situata in maxilar, venind in contact apropiat cu radacinilor unor dinti, cu podeaua orbitelor. Unii dinti au radacinile foarte aproape de podeaua sinusului, tangent sau chiar strapung mucoasa sinusala.
In urma extractiilor dentare vechi, sinusul maxilar are tendinta de a se prabusi gravitational, a cobori incet incet pana cand inaltimea crestei osoase ramase devine mica. Atat de mica incat pacientul nu-si mai poate obtine implantul dorit in acel loc, fiind conditionat de inaltimea minima a crestei. In aceste situatii avem nevoie de procedura de sinus lift. Aceasta presupune metode prin care medicul chirurg ridica membrana sinusala sustinand-o cu aditionarea unor materiale asemenatoare osului initial.
Elevarea sinusului sau a mucoasei Schneideriene se poate realiza prin doua tehnici chirurgicale, asa numitele sinus lift intern sau extern.
Sinus lift intern sau inchis presupune elevarea mucoasei sinusale cu maxim 2-3 mm si se realizeaza doar atunci cand pentru insertia implantului este nevoie de o elevare de maxim 1-2 mm.
Sinus lift extern sau deschis presupune o interventie mai ampla, ce presupune abordul chirurgical al sinusului prin peretele lateral, permitand elevarea mucoasei cu 1-2cm, permitand astfel insertia implanturilor in regiuni unde deficitul osos vertical este sever. In aceasta tehnica este absolut necesara augmentare osoasa si aplicarea de membrana de regenerare tisulara.
Ca dupa orice interventie chirurgicala pacientul va urma un program strict de recuperare, ce dureaza in medie 3-4 zile. Cel mai adesea pacientului ii sunt interzise anumite miscari timp de 2 saptamani, cum ar fi stranutul, tusea cu gura inchisa, suflatul nasului, respectiv orice miscare ce poate pune presiune asupra mucoasei sensibile a sinusului.

Autor: Dr. George Uce, medic dentist ABC Eurodent, competenta in Implantologie
Foto: www.google.com