ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Chirurgie maxilo-facială Chirurgie maxilo-facială Bucuresti

Obiceiurile vicioase si aparatele ortodontice

Obiceiurile vicioase si aparatele ortodontice
Autor: dr Anca Axante
De multe ori pacientii care se adreseaza pentru tratament ortodontic prezinta un obicei vicios- un obicei care determina modificari de pozitie ale dintilor sau modificari osoase- atat la nivelul procesului alveolar cat si la nivelul palatului dur (cerului gurii).
Aceste obiceiuri vicioase pot consta in :suptul degetului, deglutitia (inghitirea) cu interpozitia limbii intre arcade (intre dinti), tinerea intre dinti a diferite obiecte-paturica, carpa, jucarie, creion.
Incercarile de corectare a pozitiei dintilor fara decompensarea obiceiului vicios vor avea un succes relativ. Daca in prima faza anomalia pare a fi tratata, ulterior continuarea obiceiului vicios va conduce la reinstalarea acesteia.
In aceste situatii, prima problema care trebuie rezolvata este decompensarea (anularea) obiceiului vicios, reluarea unei functionalitati normale si abia ulterior tratarea anomaliei instalate.
Recomandam vizita la stomatolog de la varste mici, chiara daca micutul dumneavoastra nu prezinat probleme stomatologice (carii, dureri). In primul rand se va obsnui cu mediu unui cabinet si nu va mai asocia frica. In al doilea rand este bine ca dupa varsta de 2 ani sa observam cum se devzolta arcadele si daca exista pozitii vicioase care pot influenta evolutia maxilarelor si dintilor si daca apar afectiunil ORL care pot complica ulterior aceste evolutii.

Autor: Dr. Anca Axante, medic specialist Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala, in cadrul ABC Eurodent
Foto: www.pediatricdentistryof glensfalls.com