ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Medicină de urgență Medicină de urgență Bucuresti

Cand se recomanda captusirea unei proteze?

Cand se recomanda captusirea unei proteze?
Autor: Dr Lucia Misoaga
Purtatorii de proteze mobilizabile, partiale sau totale, simt mai devreme sau mai tarziu ca le “joaca” protezele. Ce se intampla de fapt?
Protezele mobile se sprijina predominent pe mucoasa gingivala, fortele masticatorii descarcandu-se direct in oasele maxilare (mandibula sau maxilar superior). Acest fapt duce la o atrofie osoasa mai mult sau mai putin rapida, variabila de la un individ la altul, ce au drept consecinta instabilizarea protezelor. Aceasta situatie impune restabilirea contactului intim al protezei cu suprafata campului protetic prin captusire.
Altfel spus, captusirea este completarea protezei cu o cantitate de material acrilic care sa compenseze pierderea osoasa datorata atrofiei si care sa favorizeze astfel mentinerea protezei pe campul protetic prin mijloace naturale (adeziunea si succiunea).
Captusirea se poate realiza direct, in cabinetul stomatologic sau in colaborare cu laboratorul de tehnica dentara fiind necesara amprentarea campului protetic si trimiterea protezei la laborator.
Trebuie mentionat ca protezele care au suferit multiple reparatii sau captusiri de-a lungul timpului, este bine sa fie refacute datorita inconvenientului acrilatului de a imbatrani fapt ce poate conduce la o patologie a mucoasei ce poarta denumirea de stomatopatie protetica.


Autor: Dr. Lucia Misoaga, medic dentist ABC Eurodent
Foto: www.tro-ma-ktiko.blogspot.com