ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Implantologie dentară Implantologie dentară Bucuresti

Ce este periimplantita?

Ce este periimplantita?
Autor: Dr Ionut Vasilof
Infectia zonei de implantare este cea mai des intalnita complicatie a implantului dentar. Infectia implantului dentar, sau periimplantita, se caracterizeaza prin inflamatia sau umflarea tesuturilor din jurul implantului. Este o forma de boala parodontala ce poate duce la inflamatie, pierdere osoasa si esecul implantului dentar, daca nu este tratata corespunzator.
Desi periimplantita este de obicei cauzata de prezenta bacteriilor in timpul sau imediat dupa interventia chirurgicala, aceasta poate sa apara si la luni sau ani distanta. Ca si cauze posibile, enumeram:
· Sterilizarea deficitara
· Contaminarea implantului dentar
· Calitatea slaba a materialului (osul pacientului)
· Plasarea incorecta a implantului
· Probleme la nivelul lucrarilor protetice (forte excesive, incorecte, utilizare incorecta)
· Igiena orala deficitara (neglijenta, neprezentare la controale regulate)

Simptomul cel mai comun este inflamarea si umflarea tesuturilor din jur, cu sangerari si dureri la presiune. Periimplantita declanseaza un raspuns din partea sistemului imunitar ce ataca celulele infectate de la nivel osos si gingival. Acest lucru poate duce la pierderi osoase in jurul implantului, iar daca nu se vindeca se poate ajunge la pierderea sa.
Este indicat sa contactati medicul la primul semn de umflare. Formarea unei fistule in apropierea implantului, urmata de drenarea puroiului in gura este un semn clar de periimplantita si este necesar tratament imediat.

Urmatoarele instructiuni ajuta la prevenirea aparitiei periimplantitei:
· Mediu steril in timpul interventiei chirurgicale este necesar pentru a evita infectarea
· Post-chirurgical, o cura cu antibiotic (doar la recomandarea medicului) si folosirea apei de gura antibacteriana ; respectarea tuturor indicatiilor si contraindicatiilor date de catre medicul specialist chirurg sau implantolog
· O igiena orala ireprosabila, in combinatie cu vizite preventive la stomatolog si curatari profesionale realizate in cabinet
· Fumatul ar trebui evitat

Cea mai importanta parte in tratamentul periimplantitei este descoperirea si tratarea sursei infectiei. Medicul stomatolog va curata zona si va va da o reteta cu antibiotic pentru a lupta cu infectia, dar daca nu este tratata cauza, problema va aparea din nou dupa terminarea medicatiei. In functie de cauza problemei tratamentul difera de la un caz la altul.

Autor: Dr. Ionut Vasilof, medic dentist ABC Eurodent, competenta in Implantologie
Foto: www.boiseaveperiodontics.ro