ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ortodonție și ortopedie dento-facială Ortodonție și ortopedie dento-facială Bucuresti

Variante de tratament in edentatiile partiale si totale

Variante de tratament in edentatiile partiale si totale
Autor: Dr Lucia Misoaga
In cazul lipsei unuia sau mai multor dinti, spatiul ramas liber se numeste edentatie. Edentatia poate fi unidentara (atunci cand lipseste doar un singur dinte) sau extinsa (cand lipsesc mai multi dinti). Literatura de specialitate clasifica edentatiile in mai multe grupe si subgrupe din care mentionez doar edentatiile partiale (lipsesc grupe de dinti) si totale (nu mai exista niciun dinte pe arcada).
Cauzele pierderii dintilor sunt numeroase: carie si patologia acesteia, traumatisme, boala parodontala, tumori, iatrogenii, etc
Variantele de tratament protetic sunt nenumarate, la fel ca si varietatea tipurilor de edentatii. In functie de varsta pacientului, particularitatile anatomice ale campului protetic, conditia fizica a pacientului, gradul de igiena, predispozitia la asocierea anumitor boli generale, medicatia pe care o urmeaza in mod curent, dotarea cabinetului si a laboratorului cu care acesta colaboreaza si nu in ultimul rand flexibilitatea pacientului, se stabileste un plan de tratament personalizat.
Datorita progreselor medicale, majoritatea modalitatilor terapeutice au devenit mai accesibile celor mai multi dintre pacienti. A devenit comuna terapia pe implante si punti din zirconiu sau ceramica, recomandate ca tratament de electie in cazul edentatiilor partiale cat si a celor totale. La fel de comune sunt de acum si protezele scheletate ancorate pe dintii restanti cu sisteme speciale, sisteme speciale tip balama, capse si magneti, coroane telescopate.
Edentatia totala, afecteaza prodominent persoanele aflate la varsta a treia si necesita tratament protetic rapid si eficient, cea mai comuna fiind proteza totala mobila acrilica sau termoplastica. Sunt anumite situatii in care campul protetic nu este favorabil protezarii mobile, mai des intalnit la maxilarul inferior, si atunci poate fi nevoie de combinarea terapiei implantare cu supraprotezare.

Autor: Dr. Lucia Misoaga, medic dentist ABC Eurodent
Foto: www.dantistika.ru
 
Programare