ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Igienă Igienă Bucuresti

Osteointegrarea unui implant dentar: ce este si cand poate fi afectata

Osteointegrarea unui implant dentar: ce este si cand poate fi afectata
Autor: Dr Ionut Vasilof
Inserarea unui implant dentar este o interventie chirurgicala complicata, astfel ca esecul este intotdeauna o posibilitate. De cele mai multe ori este legat de faptul ca implantul nu a stabilit o legatura cu osul, adica nu s-a osteointegrat.
Urmatoarele lucruri pot afecta procesul normal de osteointegrare, cauzand probleme la nivelul implantului:
· Fumatul: mai multe studii au aratat ca rata de esec a unui implant dentar este de doua ori mai mare la fumatori decat la persoanele nefumatoare. Este strans legata de fluxul sanguin redus din jurul implantului ce poate intarzia sau chiar inhiba vindecarea. Alte studii au aratat ca fumatul poate afecta densitatea osoasa pe poate cauza esecul pe termen scurt sau lung. Medicii stomatologi recomanda pacientilor sa se lase de fumat, macar pentru o saptamana inainte si 3 luni dupa interventia chirurgicala. Iar pe viitor este recomandata renuntarea treptata pentru a prelungi viata implantului.
· Probleme medicale: pacientii cu o capacitate de vindecare scazuta (cei cu diabet tip II necontrolat, hemofilie sau sistem imunitar deficitar) prezinta un risc crescut de probleme de osteointegrare. Unele medicamente de cancer sau osteoporoza de asemenea pot da unele complicatii.
· Incarcare imediata: unii medici prefera sa puna bontul si lucrarea protetica (coroana, punte, proteza) imediat dupa inserarea implantului, fara a astepta ca acesta sa se lege cu osul. Presiunea aplicata implantului poate afecta osteointegrarea si implicit provoca esecul. Pana cand osul nu se vindeca complet in jurul implantului, presiunea exercitata la muscatura ar trebui pastrata la un minim pentru a proteja procesul de formare osoasa.
· Respingerea implantului: implantele sunt facute din materiale bio-compatibile si respingerea lor este foarte rara. Chiar si asa, in unele cazuri, sistemul imun poate ataca si respinge implantul, asa cum se poate intampla si respingerea tesuturilor folosite in transplantul de organe. Tesutul din jurul implantului se inflameaza si devine dureros; intr-un final, implantul se mobilizeaza si trebuie indepartat.
· Reactie alergica: alergiile la titan, desi extrem de rare, nu permit osteointegrarea implantului, rezultand un esec.
Epoca moderna a permis evolutia tehnologiei implantelor la un nivel foarte inalt, cu scaderea riscurilor inspre minim. Medicii stomatologi recomanda inaintea alegerii implantelor dentare o analiza riguroasa generala, pentru a sti starea de sanatate si toate afectiunile generale posibile. Daca nu exista afectiuni sau conditii nefavorabile, atunci nu trebuie sa aveti nicio retinere in a alege un implant dentar ca si solutie de tratament in urma pierderii dintilor.

Autor: Dr. Ionut Vasilof, medic dentist ABC Eurodent, competenta in Implantologie
Foto: www.dentaltrust.it