ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Implantologie dentară Implantologie dentară Bucuresti

De la ce varsta se pot realiza aparate ortodontice la copii?

De la ce varsta se pot realiza aparate ortodontice la copii?
Autor: dr Anca Axante
Varsta la care este recomandata inceperea tratamentului ortodontic pentru copil variaza foarte mult in functie de tipul de anomalie ortodontica pe care acesta o prezinta.
Sunt situatii in care se recomanda interventia inca de la primele semne ale instalarii anomaliei- pentru a asigura o evolutie favorabia a acesteia.
Este dificil de estimat varsta ideala pentru prima vizita la ortodont, dar trebuie sa fim atenti la recomandarea medicului dentist. Daca acesta va remarca o situatie speciala va trimite pacientul la un consult de specialitate. De aceea de la aparitia primilor dinti este recomandat un prim comsult stomatologic. De la primele obiceiuri (sugerea degetului, suzetei) este bine sa consultati un medic dentist care sa observe evolutia arcadelor osoase si a eruptiei dintilor in timp.
Durata tratamentul ortodontic variaza de asemenea in functie de gradul de afectare al pacientului. Este posibil ca la un copil care incepe tratamentul intr-o perioada in care dentitia este mixta, acesta sa se prelungeasca si pe durata a 3 ani.
La copii, respectiv pe perioada dentitiei temporare (dinti de lapte excluisv) se utilizeaza aparate ortodontice mobile, niste placute colorate cu sarmulite si design special pentru dirijarea unor forte pe anumiti dinti. In cazul obiceiurilor vicioase sau a corelarii cu afectiuni ORL (polipi, deviatii de sept) se utilizeaza aparate functionale, care mizeaza pe fortele muchilor (obraji, limba) sa corecteze pozitia si evolutia dintilor si a arcadelor.
De la primele semna de mobilitate dentara (cam de la 5 ani) este indicat sa veniti cu copilul la 3-4 luni pentru un control stomatologic, pentru a observa din timp tendintele de eruptii vicioase.

Autor: Dr. Anca Axante, medic specialist Ortodontie si Ortopedie Dento-Faciala, in cadrul ABC Eurodent
Foto: www.raymentortholab.com