ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Medicină de urgență Medicină de urgență Bucuresti

Gingivitele

Gingivitele
Autor: Dr Serghei Cotur
Gingivita poate fi tratata si mai ales prevenita printr-o igiena dentara stricta.

Tratamentul gingivitei consta in indepartarea placii bacteriene si a tartrului. Acest lucru nu este intotdeauna usor de facut, pentru ca in timp placa bacteriana se maturizeaza si absoarbe ioni de calciu si fosfat, transformandu-se in tartru (o masa dura, calcificata), mai dificil de indepartat de pe dinte acasa de catre pacient.
Totusi, daca placa bacteriana se indeparteaza zilnic, prin periaj executat corect si utilizarea atei dentare si a apei de gura, dintele poate fi mentinut curat si gingia sanatoasa. Orice situatie care il impiedica pe pacient sa indeparteze placa trebuie evitata sau rezolvata. Aceasta include mentinerea unui contur corect al coroanelor si radacinilor dentare, evitarea puntilor incorecte care nu pot fi curatate si eliminarea ariilor de inghesuire dentara care compromit eficienta tehnicilor de curatire (inghesuirile dentare se trateaza prin aparat ortodontic).
Daca tratamentul gingivitelor nu se face corect, acestea evolueaza spre o parodontita marginala cronica profunda (avansare bolii catre profunzime, cu afectarea ligamentelor dintelui si a osului de sustinere), finalizata cu pierderea dintilor si astfel la disparitia parodontiului marginal. Totul sta in comportamentul individual al fiecaruia.
Mai exista un aspect important al placii bacteriene si tartrului neindepartat: spectul bacterian. Colonii intregi de bacterii se situeaza in aceasta placa, iar pacientul le inghite in mod continuu. Aceste bacterii prezinta risc de infectie pentru intregul organism; intai pentru stomac si aparatul digesti, apoi pentru cord si sistemul cardiovascular. Mentionam ca persoanele cu afectiuni cardiace (infarcte, sunturi, operatii de bypass etc) nu au voie sa prezinte afectiuni inflamatoare gingivale sau parodontale, caci riscul major este de afectare bacteriana a cordului (inimii) cu aparitia pericarditeti bacteriene.
Foarte importante sunt controalele periodica la medicul stomatolog. Noi recomandam un control obligatoriu annual dar si un control la 6 luni, pentru verificarea eficienti igienei. La aceste controale medicul dentist comunica pacientului daca este necesara efectuarea unui simplu periaj profesional sau a unui detartraj. Deasemenea sfatuieste pacientul cum sa se igienizeze corect, ce modificari sa aduca, cand este necesar sa schimbe periuta, ce pasta ii este indicata, cum sa utilizeze apa de gura si ata dentara si cum sa corecteze alimentatie in sensul preventiv. Acest simplu control scuteste pacientul enorm de mult de complicatii si dureri viitoare.
Un procent foarte mare din populatie sustine ca stie sa se spele corect pe dinti, de suficiente ori, sa utilizeze ata dentara si apa de gura, insa controalele noastre dovedesc ca toti acesti pacienti folosesc tehnici inadecvate, insuficiente sau cu frecventa gresita. Noi va sfatuim sa ne vizitati cu incredere periodic pentru a avea o dantura si un organism sanatoase.Author: Dr. Cotur Serghei, dentist at ABC Eurodent
Source: Parodontologie Clinica, Horia Traian Dumitriu, pag 221
Photo: http://www.wellnessnewsonline.net/archive_1_14/index.html, http://www.likar.info/stomatologiya/article-60419-chto-takoe-gingivit-i-kak-ego-vyilechit