ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Chirurgie orală și maxilo-facială Chirurgie orală și maxilo-facială Bucuresti

Dusul bucal

Dusul bucal
Autor: Dr Ionut Vasilof
Un irigator bucal (de asemenea, numit si jet de apă dentar sau dus bucal) este un dispozitiv de îngrijire orala la domiciliu, care foloseste un curent de apă pulsator pentru a îndepărta placa si resturile alimentare dintre dinti si sub linia gingiei imbunatatind sanatatea gingivala. Este un mijloc adiacent de igienizare a cavitatii bucale, pe langa periajul manual, electric, ata dentara si clatirile cu apa de gura. Primul dus bucal a fost dezvoltat în 1962 de către un medic dentist și un inginer, ambii din Fort Collins, CO. Din acel moment, irigatoarele orale au fost evaluate în mai mult de 50 de studii științifice.
Scopul principal al irigarii orale este de a reduce bacteriile daunatoare și, prin urmare riscul și severitatea bolii parodontale. Studiile au aratat ca utilizarea zilnica are potențialul de a indeparta patogenii ce se gasesc in pungile parodontale. De asemenea s-a observat si o reducere a mediatorilor proinflamatorii.
Pacientii carora le este indicata folosirea dusului bucal sunt cei cu aparate ortodontice, implanturi, coroane, punti, cei cu diabet, gingivita, inghesuiri dentare si cei care doresc o mai buna ingrijire a parodontiului sau a caror igiena orala clasica nu este de ajuns.
Există mai multe tipuri de irigatoarele bucale moderne in momentul de fata. Cel mai comun tip pentru uz casnic este un irigator flux cu impulsuri. Există, de asemenea, cu flux direct sau irigatoarele flux continuu. Capetele si ele sunt variate, cel mai folosit fiind capatul „jet” (standard), proiectat pentru o plasare supragingivala.
Pacienții sunt sfatuiti sa puna vârful la un unghi de 90 ° cu axul lung al dintelui, și aproximativ 3 mm față de marginea gingivală. Apoi, urmați marginea gingivală și opriti la fiecare spatiu interdentar timp de cinci sau șase secunde, irigand atat fata vestibulara (dinspre obraz) cat si fata orala a dintilor. Pentru cei cu boala parodontala moderata spre avansata, irigarea subgingivala zilnica ajuta la ingrijirea adecvata la domiciliu.


Fig.1 : jetul indeparteaza resturile alimentare si depunerile rezistente de pe suprafetele dintilor

Irigatoarele utilizeaza un jet de lichid de impinge cu presiune controlata resturile alimentare ce s-au depus printre dinti, coroane, pe sub lucrari protetice in toate zonele in care pacientul nu reuseste sa le indeparteze prin mijloace uzuale.


Fig.2 : trebuie respectat unghiul de 90 grade pentru a nu traumatisa gingia si santul gingival

Irigatorul (dusul bucal) are o parte manuala ce este conectata printr-un furtun la un recipient pentru lichid. Acesta poate fi utilizat doar cu apă sau puteți adăuga, de exemplu, apa de gura. Unii cercetatori au investigat eficacitatea folosirii cu un antimicrobian. Mai multe studii au evaluat irigarea supragingivala cu 0,06 la sută clorhexidina (1 parte apă la 1 parte CHX) și s-a demonstrat o reducere semnificativă a gingivitei și a sângerarii. Este important de menționat ca folosirea doar cu apa a avut un efect benefic, dar nu in aceeasi masura.
Poate cel mai mare avantaj al irigarii zilnice este acela că ajută pacienții să mențină un număr redus de bacterii în cavitatea bucală. Aceasta, la rândul său, duce la mai puține puncte de sângerare, pungi parodontale de mica adâncime, și o imbunatatire a sanatatii gingivale.
Cheia succesului cu irigarea orala pare a fi folosirea in mod constant, pentru ca bacteriile trebuie indepartate continuu pentru a obține un efect maxim. Totuși, folosirea dusului bucal este doar o componentă a unui program complex de ingrijire dentara si doar dupa sfatul specializat al medicului dumneavoastra dentist. Exista sansa de a utiliza gresit dusul bucal, prin directionarea defectuoasa catre santul gingival, cu efecte negative ulterioare (retractii gingivale, gingivite, expunerea lucrarilor dentare) si agravarea chiar aafectiunilor initiale.
Pacienții trebuie să efectueze zilnic un periaj corect, sa foloseasca ata dentara sau alti adjuvanti recomandati de catre medicul dentist. În timpul vizitelor in cabinetul stomatologic, realizarea detartrajului minutios este inca extrem de important pentru a avea o buna sanatate orala.


Autor: dr. Ionut Vasilof, medic dentist ABC Eurodent, competenta in Implantologie
Sursa: ww.rdhmag.com, www.smileartsny.com, www.tutti.ch, www.hammacher.com
Foto: ww.rdhmag.com, www.smileartsny.com, www.tutti.ch, www.hammacher.com
 
Programare