ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Chirurgie maxilo-facială Chirurgie maxilo-facială Bucuresti

Lucruri surprinzatoare ce ne pot afecta dintii

Lucruri surprinzatoare ce ne pot afecta dintii
Autor: Dr Iana Lozovan
Cu totii stim ca zaharurile si bauturile indulcite ne afecteaza dintii, dar acestea se pot gasi si in alte alimente pe care noi le consideram sanatoase, dar care ne pot afecta sanatatea dentara.
Va prezentam mai jos cateva dintre alimentele care la prima vedere pot parea inofensive pentru sanatatea noastra dentara.

Sucurile naturale
Chiar daca stim ca sucurile naturale sunt pline de vitamine si nutrienti, acestea pot contine chiar mai multe zaharuri decat bautuile indulcite. Nivelul zaharurilor din sucuri poate fi atat de ridicat incat poate fi comparat cu o baie a dintilor in ciocolata. Acestea sunt hrana principala a bacteriilor dentare, in urma carora rezulta niste acizi ce ne afecteaza smaltul dentar, iar ulterior apar cariile dentare.
Solutia? Folositi paiul pentru a bea aceste sucuri si pentru a minimaliza contactul acestora cu suprafetele dentare. Deasemenea luati aminte ca periajul dentar trebuie realizat aproximativ dupa 45 de minute dupa consumul de sucuri pentru nu a creste riscul afectarii smaltului.


Vitaminele masticabile

Acestea pot contine zaharuri ascunse care pot favoriza aparitia cariilor.
Sfatul ar fi sa luati vitamine sub forma de pastile care nu sunt la fel de delicioase ca cele masticabile, dar care va protejeaza de vizitele dese la medicul stomatolog.



Sosul barbecue

Stim cu totii ca vara este sezonul gratarelor, dar nu toti oamenii realizeaza ca sosul dulce-acrisor folosit la macerarea carnii pentru gratar e foarte daunator pentru smaltul dentar. Acest sos contine o cantitate ridicata de zaharuri care in contact indelungat cu suprafetele dentare pot duce la aparitia cariei dentare.
Pentru a micsora acest risc este recomandat sa va realizati periajul dentar cat mai repede posibil.


Fructele uscate

Daca unele fructe proaspete sunt considerate sanatoase, precum merele, perele, cele uscate nu sunt! Acestea nu mai contin nici o urma de apa sau fibre, ci numai zaharuri care ne inconjoara dintii ducand la distrugerea lor.
Dupa consumul de fructe uscate este indicat sa va realizati periajul dentar, precum si sa folositi ata dentara pentru a curata cat mai bine posibil toate suprafetele dentare.




Vinul alb

Vinul rosu poate duce la colorarea dintilor, si intradevar asa si se intampla! Vinul alb nici el nu este prea bun pentru dinti. Acidul continut in aceasta bautura afecteaza smaltul dentar si astfel favorizeaza aparitia cariei dentare.
Solutia: consumati mai multa branza si cascaval cand savurati un pahar de vin alb. Aceste alimente sunt bogate in calciu, fosfor si proteine care tin departe acizii din vin de dintii dumneavoastra. O alta solutie ar fi sa consumati apa dupa ce ati baut vin, pentru a spala acidul de pe dinti.


Bauturi sportive

Bauturile acidulate sunt nocive pentru dintii nostri, acest lucru este bine stiut de fiecare, insa si bauturile sportive nu sunt de neglijat. Pe langa vitaminele ce se contin in aceste bauturi, aici se mai adauga zahar si acizi. Un experiment facut de cercetorii din Iowa realizat pe dinti care au fost tinuti in bauturi acidulate, suc natural si fresh-uri proteice au aratat ca in ultimul caz smaltul dintilor a fost cel mai afectat. Deci, daca nu puteti renunta la aceste bauturi, macar beti-le cu ajutorul paiului.



Popcorn

Va place popcornul si considerati ca este un aliment inofensiv pentru sanatatea dvs? Sa stiti ca nu este chiar asa. Pe langa numarul mare de calorii, popcornul mai aduce un dezavantaj. Daca s-ar fi facut o statistica cu cati oameni si-au pierdut bucati de dinti in timp ce mancau popcorn, rezultatele n-ar fi fost inbucuratoare. Cojile de pe floricelele de popcorn pot intra cu usurinta intre dinti si pot crea infectii, iar grauntele neprajite ce nu se desfac si muscate accidental pot duce la fisuri si fracturi dentare.



Cafeaua

Stiti acele pete maro ce raman pe ceasca dupa ce ati baut cafeaua? Atunci stiti cum arata si dintii dupa consumul de cafea. Petele de cafea sunt chiar mai aderente de suprafata dintilor decat cele de tutun. In urma unui studiu realizat, s-a constatat ca petele de cafea s-au curatat cel mai greu la periaj si chiar a necesitat albire dentara pentru a imbunatati aspectul dintilor.



Ceaiul

Cat despre ceai, exista sortimente de ceai negru care pot colora dintii chiar mai mult decat cafeaua. Ca si vinul rosu, ceaiul negru contine o substanta numita tanin care favorizeaza colorarea dintilor. Ceaiurile din plante sau cel verde contin mai putin tanin, deaceea nu duc la coloratii dentare, insa pot provoca eroziuni dentare mai accentuate decat cel negru.



Autor: Dr. Iana Lozovan, medic dentist ABC Eurodent
Surse: www.crest3dwhite-nsk.ru; www.huffingtonpost.com; www.svoylekar.ru; www.mouthhealthy.org; www.health.com
Foto: www.kazandoctor.ru; www.noblepig.com; www.telegrafonline.ro; www.cerecomand.ro; www.descopera.ro; www.livrare-nonstop.ro; www.foodstory.stirileprotv.ro; www.ecoki.com