ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Implantologie dentară Implantologie dentară Bucuresti

Afectiunile dentare si sinusul maxilar

Afectiunile dentare si sinusul maxilar
Autor: Dr Irina Rusu
Durere și senzație de presiune la nivelul feței? Dureri ale dinților superiori? Nas înfundat? Ați putea suferi de o afecțiune comună care determină mulți pacienți să se adreseze medicului.
Sinusurile paranazale sunt cavitați pline cu aer situate la nivelul capului și feței, sinus însemnând “buzunar” în limba latină. Rolul lor cel mai important este de a încălzi și a umidifica aerul inspirat, înainte ca acesta să ajungă în plămâni.


Fig. 1 – Sinusurile paranazale

Dintre cele patru sinusuri (frontal, sfenoid, etmoid și maxilar), cel din urmă este cel mai voluminos, având forma unei piramide triunghiulare. Are un orificiu de deschidere la nivelul cavității nazale, iar prin podeaua sa, stabilește raporturi de vecinătate cu dinții laterali superiori (molari și premolari), uneori și cu caninii. Aceste raporturi variază în funcție de mărimea sinusului, de lungimea rădăcinilor dentare și de înălțimea osului aflat între vârfurile rădăcinilor și podeaua sinuzală.
Sinusul maxilar este căptușit cu o mucoasă, aceasta fiind susceptibilă infecțiilor și alergiilor.
Inflamația acestei mucoase se numește sinuzită. Sinuzita maxilară poate fi de mai multe feluri: rinogenă (debutează în cadrul unei stări gripale sau ca urmare a unor răceli repetate), fungică (este cauzată de o ciupercă – Aspergillus), alergică (un răspuns alergic al mucoasei la un anumit alergen) sau de origine dentară (infecția mucoasei sinuzale datorată unor afecțiuni ale dinților maxilari, cum ar fi chisturile și granuloamele periapicale, afecțiunile parodontale, dar și unor manevre de tratament stomatologic sau chirurgical aplicate acestor dinți).


Fig. 2 – Mucoasa sinuzală

Sinuzita maxilară este frecvent întâlnită în rândul populației. De exemplu, ea afectează 13,4% din populația Statelor Unite¹ și este importantă nu doar datorită acestei frecvențe mari, ci și datorită complicațiilor de natură neurologică, oftalmologică și sistemică pe care le poate dezvolta.
Sinuzita poate fi acută, cu un debut brusc, sau cronică; aceasta din urmă se poate instala de la început sub această formă, datorită prezenței afecțiunilor dentare și parodontale cronice sau comunicării oro-sinuzale, sau poate fi rezultatul cronicizării formei acute.

Simptomatologia sinuzitei este reprezentată de:
– durere/presiune la nivelul feței;
– nas înfundat;
– secreție nazală;
– pierderea/diminuarea simțului mirosului;
– tuse;
– alte semne minore: febră, respirație urât mirositoare, oboseală, dureri dentare.


Fig. 3 – Secreție nazală

După unii autori, aproximativ 20% din cazuri sunt de origine dentară². În acest caz, durerea și secreția nazală purulentă sunt de obicei unilaterale, afectând acea parte unde există și dintele cauzal; este prezentă cacosmia (perceperea unui miros urât).


Fig. 4 - În imaginea de mai sus, avem radiografia unui dinte cu o infecție cronică la vârful uneia dintre rădăcini, în ciuda tratamentului endodontic realizat.


Fig. 5 – Modificând aceeași imagine (am colorat cu albastru sinusul maxilar și cu roșu infecția), este evident că cele două structuri se suprapun. De asemenea, se observă că sinusul este foarte aproape de dinții superiori. Uneori, există doar o membrană extrem de subțire între rădăcini și podeaua sinuzală, fapt ce duce la propagarea rapidă a infecției.

Tratamentul sinuzitei maxilare acute de cauză dentară presupune îndepărtarea factorului cauzal, asigurarea drenajului sinuzal și un tratament medicamentos. Referitor la eradicarea factorului cauzal, medicul dentist poate avea o atitudine conservatoare (tratament endodontic / rezecție apicală) sau radicală (extracție dentară și/sau îndepărtarea chistului prezent). Asigurarea drenajului presupune utilizarea unor decongestive nazale de tipul Olynth, Bixtonim pentru o perioadă de 7-10 zile, iar tratamentul medicamentos constă în administrarea unor antibiotice pe o perioadă de 8-14 zile, fără întrerupere, chiar dacă între timp survine o ameliorare a simptomelor.
Tratamentul sinuzitei maxilare cronice de origine dentară va realiza aceleași deziderate, cu mențiunea că gradul de afectare al mucoasei sinuzale trebuie apreciat corect prin realizarea unei endoscopii. De multe ori, această mucoasă suferă modificări ireversibile și trebuie îndepărtată în cadrul unei intervenții chirurgicale.
Este important să reținem faptul că o infecție a sinusului maxilar poate fi determinată, printre altele, de către o afecțiune dentară. Dacă bănuim o asemenea situație, trebuie să ne adresăm cât mai repede medicului stomatolog pentru confirmarea diagnosticului și tratament de specialitate.

Autor: dr. Irina Rusu, medic dentist ABC Eurodent, specialist in Chirurgie dento-alveolara
Surse foto: http://www.webmd.com/ , http://www.oralanswers.com/
Surse: ¹Petersons Principles of Oral and Maxillofacial Surgery, ediția a II-a, 2004; ²Hupp’s Contemporary Oral and Maxillofacial Surgery, ediția a VI-a, 2013; ³Compendiu de chirurgie oro-maxilo-facială, vol. 1, sub redacția Alexandru Bucur, 2009;4www.oralanswers.com