ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Chirurgie maxilo-facială Chirurgie maxilo-facială Bucuresti

Albirea cu laser

Autor: dr Lavinia Petrea
Albirea dintilor cu laser

https://www.vadentist.com/services/cosmetic-dentistry/teeth-whitening/
O preocupare deosebita a pacientilor este estetica si in special albirea dintilor. Si pentru ca ne gandim la ei, ne bucuram sa le prezentam avantajele laserului in stomatologie care poate fi folosit acum si in albirea dintilor.
Stratul de smalt de la suprafata dintilor are o textura poroasa si permite inglobarea colorantilor din alimente sau bauturi. Primul pas in obtinerea unui zambet mai alb dar si sanatos este sa ne asiguram ca avem un smalt rezistent la atacurile acide ce au loc in permanenta asupra structurii dentare. Noi ca medici dentisti recomandam pacientilor nostri sa reduca aportul de bauturi si alimente ce contin zaharuri, sa consume produse ce contin calciu precum lactatele si sa foloseasca pasta de dinti cu fluor.
Nu este un secret ca una dintre cele mai solicitate proceduri intr-un cabinet stomatologic este albirea dentara. Ceea ce multi dintre pacienti nu stiu insa este ca inainte de o eventuala albire a dintilor este nevoie si de un consult stomatologic complet. De ce? E simplu. In primul rand, toate leziunile carioase trebuie tratate inainte de procedura de albire. In al doilea rand, suprafetele radiculare expuse prin retractie gingivala nu vor reactiona la actiunea agentului de albire deoarece acesta actioneaza doar asupra smaltului. In alta ordine de idei, albirea nu are efect asupra materialelor compozite, fatetelor sau coroanelor dentare.
Cu toate acestea, de departe cel mai neplacut efect secundar al unei albiri este sensibilitatea dentara. Din fericire insa, noi ne-am gandit la o solutie si pentru acesti pacienti, pacienti care isi doresc dinti mai albi dar nu ii pot obtine datorita sensibilitatii dentare. De aproximativ 5 ani exista pe piata stomatologica albirea cu laser, tehnologie din ce in ce mai folosita si la noi in tara. Cel mai mare avantaj al albirii cu laser este ca nu determina sensibilitate deoarece in aproximativ 20 minute pacientul obtine un zambet mai alb si totodata sanatos. Diferenta consta in faptul ca gelul de albire actioneaza asupra smaltului intr-un interval de timp relativ scazut fata de o sedinta clasica de albire. De asemenea, kitul de albire pentru laser contine particule de cuart ce capteaza raza laser cu o lungime de unda specifica si nu este un gel oarecare folosit in albirile clasice.

Mai mult, laserul are intensitate reglabila pentru programul de albire si astfel il putem adapta in functie de reactivitatea dintilor dumneavoastra. Si chiar daca apare sensibilitate dupa albire, laserul vine si in acest caz cu o solutie. Va propunem programul de terapie a durerii si a sensibilitatii care poate fi utilizat dupa albire.

Cate nuante se vor deschide dintii? Aceasta intrebare este dintre primele puse de pacienti. Producatorul Biolase, al carui laser este utilizat in clinica ABC Eurodent, mentioneaza un maxim de 6 nuante. Insa depinde extrem de mult de la ce nuanta se porneste. Nuantele dintilor sunt foarte variate, depinzand de varsta, rasa, incidente, vitalitate pulpara, obiceiuri alimentare si vicioase. Un dinte devital (ce nu mai are nerv) va deveni in timp diferit fata de ceilalti, mai gri, sau mai brun sau roscat. Nuanta obtinuta in urma albirii un dinte devital nu va fi niciodata identica cu a unuia vital.

Daca se porneste de la o nuanta foarte inchisa, gri si chiar bruna (C4, D4, A4,5) intr-adevar efectul albirii este mult mai evident si spectaculos pentru pacienti, putand ajunge pana la C1, D1 sau A2 (respectand exemplul dat). Insa la un pacient cu dinti de nuanta A3 se poate ajunge pana la A1 sau cel mult B1, deci diferenta finala exista insa nu pare la fel de spectaculoasa. Aceste principii sunt valabile la absolut orice procedura si material de albire. De aceea, este total gresit ca medicul sau producatorul sa ofere garantii. Noi ca medici dentisti, stiind realitatea, suntem impotriva marketingului pronuntat si a enuntarii garantiilor in acest sens.

Iata de ce, coroborand toate cele de mai sus, este necesara o consultatie si o discutie directa cu medicul dentist, ce va poate oferi sfaturile si indicatiile personalizate.
Cat dureaza efectul unei albiri? Va puteti pastra culoarea dintilor atata timp cat evitati consumul de alimente si bauturi ce contin coloranti, ca de exemplu ciocolata, cafea, ceai negru, vin rosu, sucul de rosii, sucul de rodii, sucul de grapefruit rosu si altele. In concluzie, cu totii ne dorim dinti mai albi, mai stralucitori si un zambet de invidiat si acum il putem obtine mai usor ca niciodata. Daca doriti sa aflati mai multe informatii sau daca vi se potriveste albirea cu laser, va asteptam la un consult in oricare din sediile Abc Eurodent.
Autor: dr. Lavinia Petrea, medic dentist, medic specialist Protetica Dentara
Sursa foto: www.vadentist.com, www.vita-zahnfabrik.com, www.biolase.com

Surse: http://www.webmd.com/oral-health/healthy-mouth-15/beautiful-smile/tooth-enamel-damage?page=2