ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ortodonție și ortopedie dento-facială Ortodonție și ortopedie dento-facială Bucuresti

Remodelarea gingivala, un pas in plus catre un zambet de nota 10

Autor: ABC Eurodent

            Cine nu isi doreste un zambet perfect? Da, este o intrebare retorica. Dar ce inseamna un astfel de zambet? Specialistii spun ca, pe langa o dantura sanatoasa, fara carii, si dinti drepti, de un alb imaculat, zambetul presupune si armonia perfecta intre dantura si gingie. Cum suna asta? Deloc ciudat, daca ne gandim ca multi dintre noi ne-am nascut cu gingii care au un contur neregulat, sunt ingrosate si acopera prea mult din suprafata dintilor, facandu-i pe acestia sa para prea scurti si lati.Din fericire, printr-o procedura chirurgicalafacuta in cabinetul stomatologic– remodelare gingivala pe numele ei – aceste probleme se pot rezolva rapid si fara prea multa durere. Remodelarea gingivala este, practic, indepartarea, prin metode chirurgicale, a tesutului gingival in exces.

 

            Cand se recomanda remodelarea gingivala?

            Initial, gingivoplastiaa fost realizata pentru a trata bolile parodontale. Asadar, de cele mai multe ori, remodelarea gingivala este indicata in urma unei gingivectomii, adica o procedura de indepartare a tesutului cu probleme, care permite formarea pungilor parodontale.Odata cu evolutia medicinei, insa, gingivoplastia a ajuns sa fie folosita si in scop estetic, atunci cand zambetul are de suferit din cauza expunerii prea mari a gingiei. Astfel, chirurgul poate recomanda remodelarea gingivala pacientilor care nu sunt multumiti de zambetul lor, din cauza ca gingia are un contur neregulat, este ingrosata sau acopera prea mult din suprafata dintilor.  Gingivoplastia poate fi uneori insotita de remodelarea conturului osos, pentru a descoperi mai mult din coroana dentara si a obtine un zambet frumos.

 

            Cum se realizeaza gingivoplastia?

            Inainte de remodelarea gingivala, stomatologul trebuie sa igienizeze cavitatea bucala prin periaj dentar profesional si detartraj. Aceasta etapa este foarte importanta pentru ca asigura indepartarea resturilor alimentare, a placii bacteriene si a microorganismelor care ar putea duce ulterior la infectii postoperatorii. Apoi, are loc gingivoplastia, care se face sub anestezie si care dureaza, de regula, intre cateva minute si o ora, in functie de complexitate si suprafata gingiei remodelate. Cu ajutorul bisturiului sau a laserului, medicul indeparteaza tesutul gingival in exces. De cele mai multe ori, stomatologii prefera sa foloseasca laserul pentru ca pacientul sangereaza mai putin, iar coagularea se face mai repede. Ulterior, medicul, va aplica un gel de protectie cu rol antiinflamator si cicatrizant, considera dr. Bilal Takouzli, medic stomatolog cu specializare in chirurgie la ABC Eurodent.

Gingivoplastia nu este o interventie dureroasa, insa medicul poate prescrie calmante, antibiotice, analgezice sau alte medicamente pe care le considera potrivite pentru a diminua usoarele dureri si disconfortul, normale de altfel. Dupa interventie se aplica un pansament chirurgical pentru a proteja zona, care va fi indepartat in 7 pana la 10 zile. 

           In urma remodelarii gingivale, iti poti relua activitatile zilnice, singurul disconfort fiind legat de anumite restrictii alimentare. Nivelul gingiei se poate stabiliza dupa 15 zile, daca se respecta intocmai indicatiile medicului, timp in care  este posibil ca gingia sa se retraga putin, ca efect secundar al interventiei chirurgicale. Pentru coborarea nivelului gingiei dupa interventia chirurgicala, poti incerca masajul gingival. Acesta presupune masarea usoara cu pulpa degetului, dupa periaj, de 2-3 ori pe zi, a locului respectiv. Miscarea trebuie sa fie circulara si dinspre gingie inspre dinte. Efectul se va observa aproximativ in 30 de zile.

 

         Riscuri si complicatii

        Desi pare o procedura destul de simpla, remodelarea gingivala nu este intotdeauna lipsita de riscuri sau complicatii. Atunci cand este indepartat prea mult tesut gingival este posibil ca vindecarea completa sa nu se produca, pot aparea umflaturi ale gingiei, impunandu-se un tratament pentru corectarea acestei erori.De asemenea, daca in urma interventiei ai dureri insuportabile care nu cedeaza la analgezice, semne de infectie, desprinderea inainte de termen a pansamentului chirurgical, sangerari repetate sau umflarea ganglionilor limfatici ai maxilarului sau ai gatului, trebuie sa mergi de urgenta la medic, completeaza dr. Bilal Takouzli, medic stomatolog cu specializare in chirurgie la ABC Eurodent. Pentru a evita astfel de situatii, asigura-te ca mergi la un stomatolog cu experienta, specializat in estetica dentara.