ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Medicină de urgență Medicină de urgență Bucuresti

Fatetele dentare si zambetul “de Hollywood”! De ce da, de ce nu?

Fatetele dentare si zambetul “de Hollywood”! De ce da, de ce nu?
Autor: ABC Eurodent

            La ce te gandesti cand auzi “zambet perfect”? Mai mult ca sigur la dinti de un alb stralucitor, aliniati armonios si bineinteles, sanatosi. Pentru multi dintre noi, acest ideal pare imposibil de atins. Mai exact, doar 1 din 10 oameni are dintii drepti. Cat despre coloratiile provocate de cafea, tutun, ceai si alte alimente care pateaza, nici nu mai vorbim. Acestora li se adauga micile fisuri sau crapaturi provocate, de-a lungul timpului, de diferite socuri.

            Ce facem totusi daca ne dorim acel zambet, afisat prima data de vedetele de la Hollywood – de aici probabil si numele atat de des utilizat? Nicio grija, spun stomatologii! Fatetele dentare no-prep, deci fara pregatirea, implicit afectarea smaltului, sunt solutia cea mai putin invaziva, cu rezultate intr-adevar spectaculoase. Ce sunt, cum se aplica si care sunt contradictiile, aflam de la dr. Bilal Takouzli, medic stomatolog ABC Eurodent.

            Fatetele dentaresunt lucrari foarte fine, care se aplica pe suprafata smaltului si se mentin prin cimentare rasinica. Finetea acestora se poate compara cu cea a unor lentile de contact care se aplica pe suprafața cristalinului. Cu ajutorul fatetelor dentare se poate nu numai corecta culoarea dintilor, ci si forma acestora si aranjamentul lor pe arcade, ele fiind indicate atat pacientilor cu inghesuiri dentare, cat si celor cu spatii intre dinti,spunedr. Bilal Takouzli.

           Fatetele sunt de doua feluri: prep si no-prep. Primele sunt recomandate atunci cand este nevoie de o schimbare radicala a aspectului dintilor naturali. Prepararea dintilor consta in indepartarea prin slefuire a unui strat de 1-2 mm din smaltul de pe suprafata externa a dintelui si din zonele laterale. Aceasta metoda este indicata si in cazul dintilor foarte voluminosi, iar aplicarea fatetelor no-prep ar creste si mai mult volumul acestora. Fatetele dentare no-prep se aplica direct pe suprafata dintelui sanatos, fara slefuire. Avantajul in cazul acestora este conservarea tesutului dentar.

            In ceea ce priveste materialele din care sunt facute fatetele dentare, acestea pot fi din ceramica, ceramica pe suport de zirconiu sau, mai nou, integral din zirconiu. Desi, din punct de vedere estetic, toate tipurile de fatete arata foarte bine, diferenta intre cele din ceramica si cele din zirconiu este vizibila. In primul rand, cele realizate din ceramica sunt putin mai groase si pot fi deranjate la inceput, iar culoarea lor nu este la fel de naturala ca a celor de zirconiu. In al doilea rand, fatetele din zirconiu sunt mult mai rezistente, iar tehnica folosita este una computerizata, de ultima generatie.

            Acestea fiind spuse, sa vedem acum ce conditii trebuie sa indeplineasca cei care vor sa apeleze la fatetarea dentara. Pentru aplicarea fatetelor, dintii trebuie sa fie perfect sanatosi!Astfel, pacientii trebuie să aiba un tesut parodontal sanatos si o igiena dentara foarte buna. Boala gingivala poate compromite aspectul estetic, chiar si al unei lucrari foarte bine realizate. Asadar, trebuie intai sa tratam pungile parodontale, acolo unde exista. Nu mai vorbim despre carii, cum e usor de inteles, ele nu trebuie sa existe, deci vor fi tratate inainte de aplicarea fatetelor, spune dr. Bilal Takouzli.

            O alta contraindicatie foarte importanta este bruxismul, din cauza fortei mari de frecare ce poate duce la spargerea sau dezlipirea completa a fatetelor. In plus, orice carie sau infectie netratata impiedica tratamentul cosmetic pe dintii afectati.

            Odata ce ai rezolvat aceste probleme, te poti bucura de un zambet perfect intr-un timp foarte scurt, pe o perioada lunga, de pana la 15 ani, spun specialistii. Avantajul fatetelor dentare este acela ca nu esti nevoit sa excluzi din alimentatie anumite produse si ca isi mentin foarte bine culoarea, materialele folosite fiind foarte rezistente la patare. Ba mai mult, unele persoane spun ca fatetele ii fac sa para cu 10 ani mai tinere, lucru foarte adevarat, avand in vedere ca marimea conturului dintilor determina un volum mai mare a buzei superioare, diminuand astfel ridurile dintre nas si buza. Chiar daca pretul pare destul de mare din cauza materialelor folosite si a tehnologiei incă noi, investitia este una buna, avand in vedere ca te scuteste de anumite tratamente costisitoare care pot chiar afecta dintii cu timpul.

           Atentie, insa, si la dezavantaje! Fatetele dentare se pot desprinde sau fractura daca nu se respecta indicatiile date de medic. Nu musca din samburii de masline, coji de nuci sau alte alimente foarte tari pentru ca risti sa strici intreaga lucrare. De asemenea, odata ce s-au aplicat fatetele, nu mai poti renunta la ele, ci poti doar sa le inlocuiesti cu altele noi. Asadar, daca te-ai hotarat ca vrei cu adevarat acel zambet de vedeta, mergi la un specialist cu experienta si informeaza-te despre materialele si tehnica pe care o foloseste.