ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Stomatologie Stomatologie Bucuresti

De la plombe de metal la obturatii fizionomice, un pas poate la fel de istoric ca cel pe Luna

De la plombe de metal la obturatii fizionomice, un pas poate la fel de istoric ca cel pe Luna
Autor: ABC Eurodent

          Cine nu are macar o plomba? Da, este greu de gasit o astfel de persoana, avand in vedere ca cea mai frecventa problema dentara este caria. Daca tot ne plac cifrele, ar fi bine de stiut ca 8 din 10 romani au deja sau ar avea nevoie nu de una, ci de cel putin 3 plombe. Asadar, cunoastem cu totii acele plombe negre, din metal, total inestetice, menite sa acopere golul ramas in dinte sau masea, dupa ce stomatologul a curatat zona cu probleme. Cati dintre noi nu stim si cat de rezistente sunt aceste lucrari si ce ravagii fac atunci cand... cad... Din fericire, tehnica a avansat si in ceea ce priveste plombele, iar acum ne putem bucura de lucrari fizionomice, din materiale care au aceeasi culoare ca dintii naturali. Nimeni nu stie ca acolo ai o plomba, uneori nici tu nu mai stii care dintre dinti nu e tocmai al tau, desi asa pare. Sunt ele mai eficiente ca cele vechi sau doar estetice? Ne raspunde la intrebari dr. Bilal Takouzli, medic stomatolog la ABC Eurodent.

 

           Epoca plombelor din amalgam, ce contineau mercur lichid si bucati de metal, a apus. Siguranta lor a fost pusa sub semnul intrebarii, pentru o lunga perioada de timp, din cauza eventualelor absorbtii ale mercurului, substanta care poate fi cauza unor boli ca Alzheimer, scleroza, artrita sau dementa. De asemenea, metalul se poate dilata sau contracta la caldura sau frig, iar cu fiecare muscatura, dintele este slabit si devine predispus la fracturare. In acest context, au aparut obturatiile fizionomice, realizate din materiale care au o aderenta mare la smaltul dintelui, duritate mare, rezistenta la abraziune, un coeficient foarte mic de dilatatie si o culoare identica cu cea a dintelui natural, calitate deloc de neglijat, spune dr. Bilal Takouzli, medic stomatolog cu competenta in chirurgie.


         Asadar, plombele din amalgam ies in ziua de azi din discutie, fiind inlocuite de obturatiile fizionomice, care pot fi realizate din mai multe tipuri de materiale. Dar haideti sa vedem, intai, cand este nevoie de o astfel de interventie si ce presupune ea.

 

       In urma consultatiei si examinarii radiografiei dentare, medicul stomatolog stabileste gradul de severitate al cariei si indica si tipul de obturatie necesar, in functie de istoricul medical al pacientului, locatia cavitatii, necesitatile estetice, forta de masticatie aplicata pe dintele respectiv si caracteristicile materialelor de obturatie. Daca este vorba despre o carie mai mare sau una adanca, stomatologul face intai o anestezie, pentru a amorti zona. Apoi, cu ajutorul unei freze, indeparteaza tesutul bolnav si curata cavitatea. In cazul in care caria a ajuns foarte aproape de nerv, medicul aplica hidroxid de calciu pentru a stimula vindecarea si producerea de dentina, intre pulpa si obturatie. Urmeaza degresarea, uscarea si tratarea cu acid a zonei, astfel incat sa se formeze o suprafata la care materialul de obturatie sa adere. Dupa cateva minute, se spala acidul, se usuca din nou dintele, iar apoi se aplica adezivul care se fixeaza cu lampa fotopolimerizabila. Complicat, nu? Doar la prima vedere, adauga spune dr. Bilal Takouzli, medic stomatolog cu competenta in chirurgie.

 

      Pasul urmator este alegerea materialului din care se realizeaza obturatia. Prima varianta este cel din rasini compozite. Acesta este format dintr-un amestec de plastic si particule de sticla sau cuart. Microparticulele metalice dau materialului culoare, iar oxizii de titaniu si zirconiu ii confera opacitate. Asadar, un prim avantaj al acestui compozit consta in faptul ca nuanta poate fi exact aceeasi cu a dintelui obturat. In plus, plomba din rasini compozite restaureaza intre 85% si 95 % din rezistenta originala a dintelui. Un alt avantaj este faptul ca obturatiile sunt realizate in cadrul unei singure programari la medicul stomatolog si ca materialul poate fi folosit si in cazul cariilor foarte mici. Exista insa si dezavantaje, atunci cand alegi un astfel de material pentru obturatii. Acesta este mai putin rezistent ca amalgamul, se poate pata daca este expus un timp indelungat la lichide sau alimente cu pigmenti si este ceva mai scump.

 

      Un alt tip de obturatie fizionomica este cea din ionomer de sticla. Acest material este alcatuit din acizi acrilici si pudra de sticla speciala. Se foloseste pentru obturatii mici, din zone cu presiune masticatorie scazuta, pentru obturatii radiculare sau pentru dintii de lapte. Avantajul este ca protejeaza dintele de alte leziuni carioase, eliberand fluor. Din pacate insa, chiar daca din punct de vedere estetic arata foarte bine, acesta are o rezistenta scazuta la fracturi, se poate folosi doar la obturatii mici, iar in timp poate deveni un mediu prielnic pentru acumularea placii bacteriene.


    Al treilea tip de obturatie este cel din rasini ionomerice, adica un material alcatuit din acizi acrilici, rasini acrilice si agregat de sticla. Acesta este folosit pentru obturatii mici pe radacina dintelui, iar avantajul lui este ca este mai rezistent si mai translucid decat ionomerii de sticla. Dezavantajul este insa ca, in comparatie cu rasinile compozite si amalgamul, se toceste mai repede.


    Asadar, vestea buna este ca am scapat de metalul din gura si ca noile plombe arata mult mai bine, dar cel mai important, nu prezinta niciun risc in privinta sanatatii. In plus, acestea rezista pana la 12 ani. Pentru a vedea cat costa astfel de lucrari, te asteptam in singurul shop online de servicii stomatologice, shop.abceurodent.ro.