ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Igienă Igienă Bucuresti

Zirconiul, materialul fara defecte

Zirconiul, materialul fara defecte
Autor: ABC Eurodent

            Iti mai aduci aminte dintii si maselele “false” de acum 10 ani? Da, cele din “aur sau argint”. Aratau atat de urat, incat preferai sa ramai fara un dinte sau fara o masea decat sa ai asa ceva in gura. Noroc ca tehnologia a avansat atat de mult incat, astazi, pana si stomatologilor le este greu sa deosebeasca un dinte natural de unul din zirconiu. Ba mai mult, pe langa aspectul estetic de nota 10, ce ofera dintelui transluciditate, trepte coloristice naturale si un design de exceptie, coroanele ceramice pe zirconiu au si o rezistenta deosebita. Nu este deloc o tema de neglijat, daca stam sa ne gandim ca 7 din 10 romani au nevoie de lucrari stomatologice complexe, de tipul coroanelor dentare si al implanturilor. Deste aceasta tema, clinicile ABC Eurodent au realizat un studiu comentat pe larg in presa de la noi. Intra pe canalul nostru de YouTube ca sa afli mai multe. Acum, vorbim pe larg despre acest subiect cu dr. Cristian Irimia, medic stomatolog cu competenta in implantologie, Clinicile ABC Eurodent.

 

            Coroanele dentare sunt acele piese protetice, de forma unui dinte sau a unei masele, care acopera complet dintele sau bontul protetic al implantului si care sunt fixate cu ajutorul cimenturilor. Coroanele pot fi fabricate din diferite materiale, insa cea mai buna solutie, in momentul de fata, este ZIRCONIUL. Pe langa proprietatile mecanice, fizice si chimice care fac din acest material alegerea perfecta in anumite ramuri ale industriei, in stomatologie imbina cu foarte mare succes rezistenta cu aspectul estetic. Impletirea acestor doua calitati intr-un singur material pentru reabilitarile orale a fost scopul multor proiecte de cercetare in lumea stomatologica de pretutindeni, spune dr. Cristian Irimia.

 

            Zirconiul a inceput sa fie folosit in stomatologie in anii ’90, iar aparitia lui a revitalizat procedurile folosite in estetica si protetica dentara. Pentru realizarea unei coroane se foloseste un bloc de zirconiu, care se frezeaza cu ajutorul unui computer special. Apoi, prin pensulare, in straturi successive, se adauga portelanul sub forma de pudra. Rezultatul este estetic, gratie stabilitatii zirconiului pe durata procesului de adaugare a straturilor de ceramica, acesta avand un punct de topire foarte inalt.

 

            Avantajul coroanei ceramice pe suport de zirconiu este ca are o rezistenta foarte mare si poate fi folosita pentru a reabilita orice zona din cavitatea bucala. Aceasta poate suporta fortele de incizie ale dintilor frontali, cat si fortele de masticatie si triturare a alimentelor de catre dintii laterali. In plus, aspectul coroanelor din zirconiu este foarte natural, zirconiul reflectand lumina in acelasi fel ca structura dentara naturala, un detaliu foarte important, daca noile coroane sunt in zona frontala sau sunt plasate langa dinti naturali. De asemenea, structura de zirconiu lasa lumina sa treaca intocmai ca un dinte, oferind aspectul fizionomic natural, spre deosebire de coroanele cu structura metalica ce blocheaza trecerea luminii.

 

            Un alt avantaj al coroanelor de zirconiu este ca materialul nu corodeaza, iar linia gingivala neagra ce apare in cazul coroanelor metalo-ceramice nu va mai aprea. De asemenea, senzatiile de prea rece sau prea cald ce sunt transmise dintilor si tesuturilor inconjuratoare, precum si efectul de pila electrica in cazul existentei mai multor tipuri de aliaje in cavitatea bucala, nu se vor mai resimti, datorita lipsei conductivitatii electrice si termice a zirconiului. In plus, acomodarea cu acest tip de coroana este foarte rapida, fiind foarte usoara si avand o biocompatibilitate ridicata cu tesuturile moi si eliminand riscurile reactiilor alergice.

 

            Exista si cateva dezavantaje ale acestor coroane si trebuie mentionate, chiar daca nu putem vorbi de puncte slabe, ci doar de mici inconveninte. In primul rand, complexitatea lucrarii face ca realizarea unei coroane de zirconiu sa dureze ceva mai mult decat una metalo-ceramica, insa permite o reabilitare perfecta si obtinerea efectului maxim de naturalete. Apoi, pretul este ceva mai mare decat al unei coroane metalo-ceramice, justificat insa de calitatea materialelor folosite si de tehnologia de ultima generatie. La ABC Eurodent, avem grija sa obtinem intotdeauna intelegeri avantajoase cu tehnicienii nostri, astfel incat tu sa ai cele mai bune produse si lucrari, la un pret cat mai convenabil posibil. Intra in primul magazin online de servicii stomatologice din lume si convinge-te: http://shop.abceurodent.ro/home/26-coroana-ceramica-suport-zirconiu.html.

 

            In ceea ce priveste durabilitatea, nu se cunoaste inca durata de viata a unei coroane ceramice pe suport de zirconiu, desi clar este mult mai rezistenta decat cea integral ceramica sau metalo-ceramica.

 

            Asadar, cele de mai sus sunt motivele pentru care zirconiul este considerat materialul viitorului. Practic, stomatologii nu pot sa ii gaseasca niciun defect demn de luat in calcul. Atentie, insa, daca ai nevoie de o astfel de lucrare, ce specialist alegi. Oricat de bun este materialul, daca cel care ti-o realizeaza si monteaza nu este un profesionist desavarsit, rezultatul poate fi... un dezastru.